Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση στον δρόμο προς τις κάλπες

Οκτώ ημέρες απομένουν για τις δεύτερες Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου και «φουντώνει» η πολιτική αντιπαράθεση. Συνεχείς είναι οι κόντρες ανάμεσα στα κόμματα. 

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, υποψήφιος βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, ο Χάρης Μαμουλάκης, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το Λιμενικό τη διάσωση, λέγοντας πως είναι οξύμωρο να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ με το βαρύ παρελθόν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά στα ψηφοδέλτια του τον Παππά και τον Πολάκη που αντιλαμβάνεστε πως έχουν ένα πολύ βαρύ παρελθόν. Αυτό που συνέβη είναι ένα τραγικό δυστύχημα, το οποίο ανέδειξε δύο σημαντικά προβλήματα. Πρώτον πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει άμεσα, γιατί έχει αργήσει να δράσει συνολικά στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Δεύτερον πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το θέμα των διακινητών. Άκουσα τον κ. Τσίπρα πέρα από τις κατηγορίες στη ΝΔ και στο Λιμενικό Σώμα, ξεχνώντας να πει μία κουβέντα για τους ανθρώπους αυτούς που με υπεράνθρωπες προσπάθειες σώζουν τόσους ανθρώπους, να δηλώνει υπερήφανος για την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Και πραγματικά αναρωτιέμαι.  Ποιος αναπολεί τη ντροπή στη Μόρια, 5.500 ασυνόδευτα παιδιά κυκλοφορούσαν ασυνόδευτα επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα γεγονότα είναι μία μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έχουμε μία δίκαιη πολιτική, προτάσσοντας πάντα την ανθρώπινη ζωή. Είναι το λιγότερο ντροπή να μιλάει ο κ. Τσίπρας για όλα αυτά σαν αν μην έχει κυβερνήσει», είπε αρχικά.

«Το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει συγκεκριμένο περιορισμό, και δεν μπορεί κανείς να επιχειρεί με προληπτικούς ελέγχους σε εκτός των 12 ναυτικών μιλίων. Άρα λοιπόν το ελληνικό Λιμενικό δεν μπορεί να ελέγξει χωρίς να πάρει σήμα ή να λάβει αίτημα βοήθειας από κανένα λουόμενο εκτός των χωρικών του υδάτων. Το γεγονός πως αυτό το ναυάγιο είναι στο χώρο ευθύνης για έρευνα και διάσωση της Ελλάδας αλλά μας επιτρέπουν να επέμβουμε μόνο μετά από σχετικό αίτημα. Το ελληνικό Λιμενικό προσπάθησε να βοηθήσει αλλά λένε ότι οι μετανάστες έλυσαν το σκάφος. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και δεν μπορούμε να βιαζόμαστε, πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα γεγονότα. Θεωρώ το Λιμενικό Σώμα έκανε αυτό που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε και έθεσε θέματα»

Ο Χάρης Μαμουλακης, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως αυτό που όλος ο κόσμος ζητάει μετά από αυτή την ανείπωτη τραγωδία είναι δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που έχουν τεθεί.

«Άκουσα προσεκτικά το κύριο Χατζηβασιλείου και νομίζω πως είναι και αυτές δηλώσεις που μόνο πυροδοτούν το κλίμα για την Ελλάδα. Το μεταναστευτικό δεν γεννήθηκε το 2015. Και εκείνη την εποχή ήταν πολύ πιο έντονα για τη χώρα μας και ταλαιπωρήθηκε η χώρα, όχι μόνο το 2015 αλλά και πιο πριν. Είναι τέτοιο το μέγεθος της τραγωδίας και έχουν κινητοποιηθεί και ευρωπαϊκοί μηχανισμοί έρευνας. Όταν βρίσκεται ένα πλοιάριο μάλιστα στα διεθνή ύδατα, υπερφορτωμένο, φυσικά και είναι στο κομμάτι της έρευνας και διάσωσης και είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών. Σκάφη του Λιμενικού πλησίασαν και προσπαθούσαν να βοηθήσουν, αυτό είναι κάτι που ερευνάται. Σίγουρα όμως εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι αυτό απέτυχε», είπε αρχικά ενώ στη συνέχεια σχολίασε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε και έθεσε θέματα τα οποία νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι. Είναι τέτοια τραγωδία της απώλειας των ανθρώπινων ζωών που επιτάσσει να δώσουμε έμφαση στα αίτια αυτού του γεγονότος και κυρίως και αυτό που δεν έκανε η Νέα Δημοκρατία τέσσερα χρόνια, να πιέσουμε για αναθεώρηση του Δουβλίνου 2. Η ουσία είναι πως η ευθύνη του πολιτικού συστήματος να δούμε πως μπορούσε να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί η Ευρώπη να γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη σε ένα τέτοιο ζήτημα», πρόσθεσε.

«Θα γίνει μία έρευνα και θα απαντήσουν οι εμπειρογνώμονες»

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, είπε με τη σειρά του πως ξεκινάει μία έρευνα και το ΠΑΣΟΚ ζητάει απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία θέτουν οι εμπειρογνώμονες.

«Υπάρχει Διεθνής Σύμβαση για την ασφάλεια ζωής, η οποία υπεγράφη από τα κράτη-μέλη του 1914 μετά το δυστύχημα του Τιτανικού και η οποία καθορίζει κάποια ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα των πλοίων. Είδαμε ότι ήταν ένα πλοίο με περισσότερους από 500 άτομα μέσα. Δυστυχώς το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή στη μνήμη των θυμάτων είναι να μπαίνουμε σε ένα τοξικό παιχνίδι αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας που θέλουν να επιβάλουν μία τοξικότητα και μία αντιπαράθεση σε αυτό το κομμάτι», είπε αρχικά.

«Θα γίνει μία έρευνα και θα απαντήσουν οι εμπειρογνώμονες. Το βασικό σε μία τέτοια τόσο μεγάλη τραγωδία είναι να δούμε ποια είναι τα αίτια που την προκάλεσαν. Η περιφρούρηση των συνόρων είναι ένα μέτρο προσωρινό. Τα βασικά αίτια είναι για ποιο λόγο αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να μεταναστεύσουν και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι τέσσερα πράγματα. Μεταναστεύουν για μία καλύτερη ζωή γιατί οι οικονομικές συνθήκες στις χώρες τους είναι άθλιες, γιατί υπάρχει πόλεμος, για την κλιματική αλλαγή που έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες και θέλουνε να πάνε κάπου αλλού. Εκεί πρέπει να εστιάζει η κουβέντα μας και όχι στο τι είπε η κυρία Κατριβάνου και δεν την απέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι δηλώσεις είναι καταδικαστέες αλλά τα βασικό είναι ότι το να εξετάσουμε τα αίτια. Εμείς λέμε μπράβο στο Λιμενικό που τόσα χρόνια έχει δώσει μάχες», συμπλήρωσε.

«Στόχος μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική»

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Σπήλιου Κρικέτου για τους πρόσφυγες, λέγοντας πως οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν τη Νέα Δημοκρατία έφυγε.

«Βλέπω πως λόγω πολιτικής αδυναμίας δυστυχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούω μία διαφορετική λογική, μία πολιτική δυσφήμησης της χώρας. Ενώ οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, βλέπουμε από το ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στο ελληνικό Λιμενικό. Σήμερα το σοβαρό ζήτημα είναι να προχωρήσουμε τη χώρα σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Είμαι συγκλονισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας

Μήνυμα για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησης στο Twitter. «Είμαι σοκαρισμένος από την...

Μητσοτάκης: Τα θαλάσσια πάρκα δεν αφορούν την Τουρκία - Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών

Είναι θετικό ότι συνομιλούμε με την Τουρκία, έτσι πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε γείτονες με διαφωνίες που πρέπει να τις επιλύουν ειρηνικά, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμ...

Φόρτωση άρθρων...