Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Σκέρτσος: «Αλά καρτ η ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στη Μόρια, τώρα κάνει τον εισαγγελέα και τον ανακριτή»

«Αυτό το ναυάγιο, αυτή η μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία μας θύμισε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι στην πόρτα μας», τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος.

Για το αν η διαχείριση που έγινε από τις λιμενικές αρχές στο  ναυάγιο στην Πύλο, ήταν η ενδεδειγμένη, ο Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε: «Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η σκέψη μας είναι με τα θύματα, με τις οικογένειές τους, με τους διασωθέντες που έζησαν αυτή τη φρικτή εμπειρία. Αυτό το ναυάγιο, αυτή η μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία μας θύμισε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι στην πόρτα μας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα εφάρμοσε μια εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτήν που εφαρμόστηκε την προηγούμενη τετραετία του 2015 2019, που είχε κατακλυστεί από δυστυχισμένους ανθρώπους, που είχε εφαρμοστεί μια πολιτική ανοιχτών συνόρων. Δυστυχώς με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες που τους φιλοξενούσαν. Η Ελλάδα θυμίζω ότι ήταν το 2015 – 2019 η νούμερο ένα πύλη εισόδου για όλη την Ευρώπη.
(…) Περισσότεροι όμως από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν περάσει τα σύνορα μας (…) Η Ελλάδα απέκτησε ξανά σύνορα, απέκτησε ένα Λιμενικό Σώμα που έκανε καλά τη δουλειά του και συνεχίζει να την κάνει καλά. Απέκτησε επίσης την αστυνομία που κάνει τη σωστή φύλαξη στα χερσαία μας σύνορα, τον φράχτη στον Έβρο που επεκτείνεται και τα επόμενα χρόνια θα καλύψει όλη τη συνοριογραμμή. Απέκτησε μια πολύ καλύτερη πολιτική για το άσυλο όπου από 200.000 εκκρεμείς αιτήσεις πλέον βρισκόμαστε στις 20.000 εκκρεμείς αιτήσεις. Από 121 δομές το 2019 πλέον έχουμε 33 δομές. Οι περισσότερες από αυτές είναι πλέον σύγχρονες και ανθρώπινες δομές. Άρα, αποδείξαμε πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος με ανθρωπιά, με ευαισθησία αλλά και με ασφάλεια. Διότι ο παράγοντας της ασφάλειας είναι πάρα πολύ κρίσιμος για να μπορέσουμε να αποδώσουμε αξιοπρέπεια στους ανθρώπους που βρίσκονται στο κατώφλι της πόρτας μας.
(…) Σε σχέση με την πρώτη με τη μεγάλη ανθρωπιστική αυτή τραγωδία, αυτό το οποίο εμείς βλέπουμε είναι ξανά την αντιπολίτευση να κάνει επίθεση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, στο Λιμενικό Σώμα, στην ίδια τη χώρα και να κάνει ουσιαστικά τον εισαγγελέα ανακριτή και εμπειρογνώμονα των ναυαγίων, των ναυτικών δυστυχημάτων. Ο κύριος Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι δυστυχές. Καταρχάς βρισκόμαστε ακόμη σε κατάσταση εθνικού πένθους. Θα έπρεπε να είμαστε όλοι πολύ πιο συγκρατημένοι στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε αυτή την πάρα πολύ δυσάρεστη υπόθεση. Και αυτό το οποίο πρέπει να θυμίζουμε, είναι ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να σηκωθεί μόνο από τις πλάτες της Ελλάδας. Είναι ένα μεγάλο διεθνές ζήτημα, είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση και τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει και να συνδιαμορφώσει μια πιο αποτελεσματική, πιο σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, για την κριτική που ακούγεται και από την αντιπολίτευση αλλά και από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, είπε: «Εμείς απαντάμε ότι εφαρμόζουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, μια συνεκτική πολιτική που στοχεύει στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, στην αποτελεσματική αποτροπή των δικτύων των λαθροδιακινητών. Είναι πολύ βασικό κομμάτι αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος αυτό. Και να θυμίσω επίσης ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει συλλήψεις χιλίων διακινητών και περίπου 250 εγκληματικών οργανώσεων από τις ελληνικές αρχές. (…) Πρέπει πλέον να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τη Λιβύη, προς τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, διότι όντως έχουν μετακινηθεί προς τα εκεί όλα αυτά τα δίκτυα και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να σταματήσουμε να αποβιβάζονται αυτές οι καραβιές της δυστυχίας της ανθρώπινης δυστυχίας με δυστυχώς όλα αυτά τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε αυτές τις μέρες στις θάλασσες οδούς».

Για το αν θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η συνδρομή της FRONTEX, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Ακολουθούμε τις ανακοινώσεις που κάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, το Λιμενικό Σώμα. Ακόμα βρισκόμαστε -αν δεν κάνω λάθος- σε μια διαδικασία έρευνας διάσωσης, πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες και αυτούς που γνωρίζουν να τηρούν τις διαδικασίες, τους κανόνες για την διάσωση, την έρευνα – διάσωση σε διεθνή ύδατα. Θυμίζω ότι το περιστατικό συνέβη σε διεθνή ύδατα. Έγιναν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, προσφέρθηκε βοήθεια, απορρίφθηκε αυτή η βοήθεια, Αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση που έχουμε – και σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται και στα χέρια του εισαγγελέα της Δικαιοσύνης. Άρα ας σταματήσουμε να παίζουμε με τον ανθρώπινο πόνο. Την αλά καρτ ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ την είδαμε πως εφαρμόστηκε το 2015 – 19. Την είδαμε στη Μόρια, στην άθλια Μόρια, την είδαμε στα πεντέμισι χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα τα οποία περιφέρονταν χωρίς να είναι καταγεγραμμένα και ήταν στα χέρια των ναρκεμπόρων, σωματεμπόρων. Αυτά όλα έχουν διορθωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν μπορεί να μας κουνάει το δάχτυλο της ευαισθησίας του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ όταν έκανε μια τέτοια κάκιστη διαχείριση της ανθρώπινης δυστυχίας».

Ως προς το αν πρόκειται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις 29-30 Ιουνίου, για το μεταναστευτικό, εφόσον βέβαια έχει επανεκλεγεί στη θέση του πρωθυπουργού, ο Άκης Σκέρτσος τόνισε: «Η Ελλάδα έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Ελλάδα πλέον έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, διότι η ελληνική διαχείριση μιας χώρας που αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση, αρκεί βέβαια να εφαρμοστεί από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών μελών».

Για την διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία του υποψηφίου βουλευτή Σπήλιου Κρικέτου, υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι δώσαμε βοήθεια σε πεντέμισι χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα. Αυτό δείχνει πώς ορίζουμε εμείς τον ανθρωπισμό. Έχουμε δώσει σε περισσότερες από 800 αυριανές γυναίκες όταν υπήρξε κρίση, άσυλο, ειδικές βίζες για το άσυλο. Έχουμε υποστηρίξει τη διαδικασία των νόμιμων διόδων, τις διακρατικές συμφωνίες. Εμείς επιμένουμε και υποστηρίζουμε τη νόμιμη ελεγχόμενη μετανάστευση, όχι τη μετανάστευση των ανοιχτών συνόρων, όπου όποιος θέλει μπαίνει, βγαίνει και από κει και πέρα χάνεται. Δεν είναι αυτό μια σοβαρή, σύγχρονη, πολιτική (…)».

Σχετικά με το ντιμπέιτ που ματαιώθηκε, και για το αν υπάρχει περίπτωση να γίνει τελικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αποσαφήνισε: «Εμείς εξαρχής είχαμε δηλώσει ότι θέλουμε να γίνει και αυτό το ντιμπέιτ. Πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε στην ανταλλαγή απόψεων και την παρουσίαση των προγραμμάτων. Δυστυχώς λόγω του εθνικού πένθους έπρεπε να αναβληθεί το χθεσινό ντιμπέιτ. Δηλώσαμε στη χθεσινή διάσκεψη που έγινε -στη Διακομματική- ότι η διαθέσιμη μέρα για εμάς είναι το Σάββατο. Για την επόμενη βδομάδα όλα τα κόμματα -πλην της Ελληνικής Λύσης- δήλωσαν ότι δεν μπορούν λόγω των ανειλημμένων προεκλογικών υποχρεώσεων που έχουν να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ. Επομένως εμείς δηλώσαμε το Σάββατο τα υπόλοιπα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ δήλωσαν την Κυριακή. Δυστυχώς φάνηκε ότι δεν θέλουν τόσο πολύ το ντιμπέιτ. Εμείς θα προτιμούσαμε να γίνει».

Με αφορμή το ότι η Νέα Δημοκρατία μιλάει για την ασφαλή αυτοδυναμία, οκτώ μέρες πριν τις εκλογές, για το «τι σημαίνει η ασφαλής αυτοδυναμία» σε απόλυτους αριθμούς, εξήγησε λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να μπαίνουμε σε αριθμούς. Ασφαλής αυτοδυναμία σημαίνει μία εντολή από την κοινωνία προς τον κύριο Μητσοτάκη, προς την επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο. Μία αδύναμη κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει όλες τις μεγάλες αλλαγές που χρειαζόμαστε για να έχουμε ένα καλύτερο, πιο αποτελεσματικό κράτος, μια πιο γρήγορη δικαιοσύνη, ένα πιο σύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα υγείας, ένα καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης, ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Ένας ισχυρός πρωθυπουργός με ισχυρή εντολή μπορεί να πετύχει αυτές τις μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Για το θέμα της Ροδόπης και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Νέα Δημοκρατία λίγες μέρες πριν τις εκλογές «ανοίγει» ένα θέμα για το οποίο ο μόνος που επιχαίρει είναι ο Ερντογάν, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Εμείς απαντούμε ότι για να μην γίνει όλη αυτή η φασαρία αρκούσε μία απλή δήλωση από τους δύο υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι διεκδικούν την ψήφο και την εκπροσώπηση της μουσουλμανικής μειονότητας στο Σύνταγμα. Σήμερα ο κύριος Τσίπρας -δεν ξέρω αν το έκανε από λάθος- μίλησε για τουρκική μειονότητα. Πρέπει να μιλήσουν οι δύο υποψήφιοι και να πουν ότι εκπροσωπούν την μουσουλμανική μειονότητα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λοβέρδος: Οι «Δημοκράτες» καλύπτουμε το πολιτικό κέντρο - Δεν θα ψήφιζα το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην ευρωβουλή

Για τις θέσεις των «Δημοκρατών» που διεκδικούν την είσοδό τους στην ευρωβουλή μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ. «Θέλουμ...

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επι...

Ν. Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το "πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα" ακρίβειας»

«Στις 9 Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε την αλαζονεία και τη διαφθορά του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Αγ...

Φόρτωση άρθρων...