Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη με καλλιτέχνες – Οι λύσεις που προωθεί το Μαξίμου

Πολιτική

Συνάντηση με εκπροσώπους των καλλιτεχνών έχει σήμερα (15.02.2023) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των καλλιτεχνών την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη καταλήψεις σχολών καλών τεχνών και σχολών θεάτρου, και με φόντο και τις μαζικές παραιτήσεις καθηγητών κρατικών θεάτρων, η κυβέρνηση επιχειρεί να «κλείσει το μέτωπο» που έχει ανοίξει με τον καλλιτεχνικό κόσμο για ένα θέμα, που όπως επισημαίνει, είναι χρόνιο.

«Είναι δεδομένη και δημόσια διακηρυγμένη (με ανάρτησή του στις 28 Ιανουαρίου) η απόφαση του Πρωθυπουργού για “καθαρές λύσεις έτσι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα στις παραστατικές τέχνες”» τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία αυτή έχει δρομολογηθεί και ήδη έχουν συγκροτηθεί τρεις διυπουργικές ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή όλων των κρατικών σχολών παραστατικών τεχνών για την εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων, προκειμένου να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την δημιουργία δημόσιας -πανεπιστημιακού επιπέδου- σχολής στις παραστατικές τέχνες.

Παράλληλα, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι “για να μη μείνει καμία αμφιβολία” ως προς τις προθέσεις της, από τις 2 Φεβρουαρίου προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα (85/2022) οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο.

«Το Προεδρικό Διάταγμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των καλλιτεχνών δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο. Δεν θίγει ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ούτε επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στη νομική και οικονομική αντιμετώπισή τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από την πλευρά της κυβέρνησης.

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική στάση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Καταλογίζει στην Κουμουνδούρου ότι λειτουργεί καιροσκοπικά ζητώντας τώρα αναγνώριση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καλλιτεχνών, από ιδιωτικές ή μη πανεπιστημιακές σχολές, όταν παλαιότερα είχε ταχθεί κατά της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και κατά της ανωτατοποίησης ιδιωτικών σχολών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του ελληνικού λαού στις επόμενες Eθνικές Eκλογές

Επίθεση στον Πρωθυπουργό και στις κυβερνητικές πολιτικές εξαπέλυσε από την Πρέβεζα ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Η Νέα Δημοκρατία πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη και αυτό που το...

Φόρτωση άρθρων...