Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Συρίγος: «Όσο πηγαίνουμε προς τις τουρκικές Εκλογές, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη»

Πολιτική

Για την προκλητικότητα τα Τουρκίας μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο πώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οξύνει την ένταση με την Ελλάδα, ενόψει Εκλογών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Άγγελος Συρίγος, τόνισε ότι «ο Ερντογάν βλέπει ότι δημοσκοπικά ανεβαίνουν τα ποσοστά του, με αυτά που κάνει, στην Ελλάδα, στη Συρία, αλλά και στους Κούρδους.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας «ξέθαψε» το θέμα της μαντίλας, ένα θέμα που έχει κλείσει από το 2013. Το ξαναέφερε στην επιφάνεια, διότι ξέρει ότι είναι ένα θέμα που δημοσκοπικά τον ανεβάζει. Ασχέτως του τι ψηφίζει ο μέσος Τούρκος, το θέμα της «Αγίας Σοφίας», κάνει «γκελ» στους πολίτες της Τουρκίας».

«Το αφήγημα του Ερντογάν είναι ότι η Τουρκία θα είναι η 10η χώρα παγκοσμίως το 2023. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θέλει να είναι η Τουρκία, 10η στον τουρισμό -βρίσκεται σε καλύτερη θέση-, 10η στην οικονομία -βρίσκεται στην 21η θέση-, 10η στα σιδηροδρομικά δίκτυα, 10η στα οδικά δίκτυα, 10η στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 10η και στα οπλικά συστήματα.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να παίξει πάνω σε αυτή την εικόνα, προετοιμάζει για τον Ιανουάριο του 2023, να ανακοινώσει το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει βρει στη Μαύρη Θάλασσα θα καταστεί εκμεταλλεύσιμο και πλέον κινείται σε προεκλογική λογική από τώρα», τόνισε ο Άγγελος Συρίγος.

Ο Άγγελος Συρίγος ανέλυσε τη φράση «θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά» και τι εννοεί ο Ερντογάν: «"Θα έρθω μία νύχτα ξαφνικά να ελευθερώσω τους αδερφούς μου, οι οποίοι βρίσκονται εκεί" είχε πει ο Ερντογάν. Δεν ζουν όμως Τούρκοι στο Ανατολικό Αιγαίο. 

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι το ανατολικό Αιγαίο είναι δικό του, διότι είναι κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι χαρακτηριστικό των αυταρχικών ηγετών όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν, οι οποίοι μιλάνε για μία αυτοκρατορία, την οποία πρέπει να αναστήσουν, διότι ανάξιοι επίγονοι την κατέστρεψαν. Με τις τουρκικές εκλογές θα έχουμε μία τέτοια ρητορική από τον Ερντογάν».

«Η Δύση είναι διατιθεμένη να ανεχθεί πολλά για να μην χάσει τον Ερντογάν και έχει το μάτι στις τουρκικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023. Η Δύση μέχρι τότε δεν θέλει να τον ζορίσει πάρα πολύ, αλλά δεν θα του κάνει και τα χατίρια, θα κινείται σε μία ενδιάμεση κατάσταση με τον Ερντογάν. Όσο πηγαίνουμε προς τις τουρκικές εκλογές η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Ο Ερντογάν στοχεύει στο ποσοστό του 15-16% των εθνικιστών της Μεράλ Ακσενέρ και όσο δεν πλησιάζει στο 51% θα ανεβάζει τους τόνους», πρόσθεσε ο Άγγελος Συρίγος.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου « Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» από τον υ...

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες της Θεσσαλίας στις 11 Μαρτίου - Ανακοινώνονται νέα μέτρα

Κλείδωσε σύμφωνα με πληροφορίες νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες της Θεσσαλίας στις 11 Μαρτίου. Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν οι αγρότες ...

Φόρτωση άρθρων...