Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Την παραίτηση Μητσοτάκη ζήτησε ο Τσίπρας

Για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε αποτροπιασμό για την παραβίαση του Κράτους Δικαίου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα και την ενημέρωσε για την υπόθεση των επισυνδέσεων, έπειτα και από την επίσκεψη που έκανε νωρίτερα σήμερα στα γραφεία της ΑΔΑΕ.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν αποδείξεις περί εγκληματικού δικτύου που λειτουργούσε εντός του Μαξίμου, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και ζήτησε την παραίτηση «του πρωθυπουργού των υποκλοπών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «πράγματι υπάρχει ρυπαρό δίκτυο» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί. Όπως είπε, όλα θα ειπωθούν αύριο στη Βουλή, ωστόσο δεν απάντησε στην ερώτηση αν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Την παραίτηση Μητσοτάκη ζήτησε ο Τσίπρας

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: 

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από ένα πράγματι ρυπαρό δίκτυο, από ένα εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον πρωθυπουργό. Δεν μιλάμε με βάση εικασίες ή δημοσιεύματα, αλλά με αποδείξεις που περισυνέλεξε η αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε στους τηλεφωνικούς παρόχους.

Δυστυχώς, αυτές οι αποδείξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ, την ευθύνη της οποίας έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα, την κυρία Βλάχου, παραβίασε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε μία χώρα, σε ένα κράτος δικαίου, δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών. Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης, οφείλει να αναλάβει τις (έτσι κι αλλιώς) αμετάθετες πολιτικές του ευθύνες και θα πρέπει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο στη Βουλή. Το φως της αλήθειας ήδη νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης και είναι βέβαιο ότι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη θα επικρατήσουν τελικά στον τόπο μας».

O διάλογος Σακελλαροπούλου – Τσίπρα

«Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Ως γνωστόν, η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει κράτος δικαίου, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, αυτό δεν μπορεί κανείς, πιστεύω, να το αμφισβητήσει, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα της χώρας μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.

«Για το θέμα των παρακολουθήσεων, στο οποίο φαντάζομαι κυρίως αναφέρεστε, έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, γιατί συνδέεται τόσο με τη λειτουργία των θεσμών, όσο και με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Όταν τοποθετήθηκα, είχα εκφράσει την ανησυχία μου και την ανάγκη διαλεύκανσης αυτής της υπόθεσης, πάντα σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Όπως είπατε κι εσείς, είμαστε κράτος δικαίου και οι θεσμοί λειτουργούν.

Για το ζήτημα αυτό ασχολούνται, κατά περίπτωση, η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή η ΑΔΑΕ, φυσικά η Βουλή, η οποία θα κάνει τον έλεγχο, και οι δικαστικές αρχές, στις οποίες κατά ένα μέρος έχει αχθεί αυτή τη στιγμή. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου, καθώς και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία που διανύουμε, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, και στο διεθνές περιβάλλον που βρισκόμαστε, έχουν καθήκον οι αρμόδιες αρχές να προστατεύουν τόσο το αγαθό της εθνικής ασφάλειας, όσο και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι μια δύσκολη στάθμιση, έχει κόστος, αλλά βέβαια είναι αναγκαία.

Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια, ότι η Ελλάδα έχει εδραιωμένη τη θέση της και την αναγνώρισή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και ότι είναι χρέος όλων μας, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα θεσμικά, να υπερασπισθεί και να προστατεύσει αυτό το πολύτιμο κεκτημένο. Είναι θέμα σεβασμού και προς τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Στις επαφές που είχα σε πρόσφατες μετακινήσεις μου στο εξωτερικό διαπιστώνω και αντλώ, μπορώ να πω, προσδοκίες για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, για τη χώρα μας, η οποία έχει να επιδείξει πολλά σε τομείς κρίσιμους όπως είναι η ενέργεια, το περιβάλλον, οι ψηφιακές υπηρεσίες, η εκπαίδευση, θέματα για τα οποία ελπίζω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία, μαζί με τα υπόλοιπα, να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν στη συνέχεια», είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περιοδεία Κασσελάκη σε νησιά του Αιγαίου

Περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου ξεκινάει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 π.μ. και η πρώτη επίσκεψη θα πραγμα...

Φόρτωση άρθρων...