Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Το μήνυμα της Ελλάδας στη Ρωσία μετά την επίθεση στην Οδησσό

Έντονη ανησυχία προκαλεί το πυραυλικό ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτονταν το λιμάνι της πόλης.

Ο πύραυλος έπεσε λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ελληνική και ουκρανική αποστολή, ενώ οι σειρήνες ήχησαν δευτερόλεπτα πριν την ισχυρή έκρηξη.

Από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ρωσία: «Όλοι στέλνουμε ένα μήνυμα στο Κρεμλίνο: Δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και βέβαια, παραμένουμε απόλυτα ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να το κάνουμε».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας με ανακοίνωσή του παραδέχτηκε το πυραυλικό χτύπημα στην Οδησσό τη στιγμή της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

«Στις 11:40 ώρα Μόσχας οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση υψηλής ακρίβειας σε υπόστεγο στη βιομηχανική ζώνη του λιμανιού της Οδησσού, όπου γίνονταν προετοιμασίες για στρατιωτική χρήση μη επανδρωμένων σκαφών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο στόχος της επίθεσης επετεύχθη. Η υποδομή επλήγη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διεθνής κατακραυγή

Το πυραυλικό χτύπημα στην Οδησσό προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Αθήνα και Κίεβο.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή και με τις δύο χώρες. Δεν έχω συγκεκριμένες συνομιλίες να σας μεταφέρω. Νομίζω ότι το χτύπημα είναι άλλη μια υπενθύμιση το πως η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά την Ουκρανία κάθε μέρα. Είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης που έχει η Ουκρανία για συστήματα αεράμυνας, και είναι μια υπενθύμιση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department.

Κυνική ήταν η απάντηση της Μόσχας, με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας να ξεκαθαρίζει πως αν ήθελαν να χτυπήσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο θα το είχαν κάνει.

Στο γεγονός ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν σχολίασε την πυραυλική επίθεση στην Οδησσό αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο ρωσικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από την κατεχόμενη περιοχή της Κριμαίας, ενώ οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από το χτύπημα έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Πώς περιέγραψε ο Μητσοτάκης την πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε στους δημοσιογράφους πως έζησε εκείνες τις δραματικές στιγμές της πυραυλικής επίθεσης με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.

«Όλοι μας ανησυχήσαμε. Αν σκεφτείτε ότι ήμασταν σε ανοιχτό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα να καλυφθούμε οπουδήποτε, ήταν κάτι πολύ άγριο. Αντιλαμβάνεται κανείς τί σημαίνει πόλεμος. Εμείς ήμασταν εκεί επτά ώρες. Για τους Ουκρανούς είναι καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηριχθεί η Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Η απάντηση της Ρωσίας στον Μητσοτάκη 

Απάντηση στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την επίθεση στην Οδησσό έδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Απαντώντας η Μαρία Ζαχάροβα, με ανάρτησή της στο Telegram, έδειξε την ενόχλησή της, παραθέτοντας όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: ''Σε αυτή τη σκοτεινή ώρα για την Ευρώπη, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με ένα ενιαίο μέτωπο, κάτι που οι εχθροί μας μπορεί να μην περίμεναν. Δεν θα μας τρομάξετε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί''. Αποκάλεσε, επίσης, τη Ρωσία εχθρό της Ευρώπης.

Πρώτον, δεν έχουμε τρομοκρατήσει την Ελλάδα ή κανέναν άλλον και δεν τους τρομοκρατούμε. Δεν θα βρείτε ούτε ένα παράδειγμα» αναφέρει η Ρωσίδα αξιωματούχος.

«Δεύτερον, η Ευρώπη ήταν διαφορετική. Το Τρίτο Ράιχ ήταν επίσης Ευρώπη. Για μια τέτοια ναζιστική Ευρώπη θα είμαστε πάντα εχθροί» υποστήριξε η Ζαχάροβα.

«Τρίτον, στο σοβιετικό/ρωσικό σχολείο μου, στο συνηθισμένο μάθημα μουσικής για κάθε μαθητή μας, μελέτησα τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ήξερα και τη μουσική του και τη μοίρα του. Και αυτός ήταν εχθρός της Ευρώπης, της ναζιστικής Ευρώπης. Μην προδίδεις, Κυριάκο, τη μνήμη της Ελληνικής Αντίστασης!» καταλήγει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βορίδης για Ευρωεκλογές: Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις, αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 33%

«Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις αν δεν πιάσουμε το 33%», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, αναφερόμενος στον εκλογικό στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτά...

Λοβέρδος: Οι «Δημοκράτες» καλύπτουμε το πολιτικό κέντρο - Δεν θα ψήφιζα το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην ευρωβουλή

Για τις θέσεις των «Δημοκρατών» που διεκδικούν την είσοδό τους στην ευρωβουλή μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ. «Θέλουμ...

Φόρτωση άρθρων...