Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς και το «φρένο» στην εκλογολογία

Ο πρωθυπουργός ξέρει… τα πάντα για τους πάντες στην κυβέρνησή του. Οι υπουργικές παρασπονδίες, συνεπώς, δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα, ενώ ορισμένοι υπουργοί έχουν μείνει «μετεξεταστέοι» στο κυβερνητικό έργο, έχοντας σχεδόν κατεβάσει τα μολύβια

Πριν από περίπου έξι μήνες, είχε δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρώτη - δημόσια - προειδοποίηση προς τους υπουργούς της κυβέρνησης . «Έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης που διαπερνά τις συνταγματικές θητείες. Από σήμερα, συνεπώς, όλοι μιλάμε λιγότερο δουλεύοντας περισσότερο», είχε πει τότε στο κλείσιμο της εισαγωγικής του τοποθέτησης, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του για μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έδιναν προτεραιότητα στις εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς έναντι του έργου που είχαν να επιτελέσουν.

Τώρα, το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι εμφανίσεις στα μίντια όσο η προετοιμασία τους για τις εθνικές εκλογές, που πάλι όμως γίνεται συχνά εις βάρος του κυβερνητικού έργου. Η ενόχληση του πρωθυπουργού είναι δεδομένη, ειδικά για ορισμένους υπουργούς και υφυπουργούς που περνάνε περισσότερο χρόνο το τελευταίο διάστημα στις εκλογικές τους περιφέρειες παρά στα υπουργεία τους.

«Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών». Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είπε τη φράση αυτή προς τους υπουργούς του… χαμογελώντας, όταν έκλεισαν οι κάμερες του υπουργικού, το «καρφί» του πρωθυπουργού, όμως, ήταν ξεκάθαρο.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός ξέρει… τα πάντα για τους πάντες στην κυβέρνησή του. Οι υπουργικές παρασπονδίες, συνεπώς, δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα, ενώ ορισμένοι υπουργοί έχουν μείνει «μετεξεταστέοι» στο κυβερνητικό έργο, έχοντας σχεδόν κατεβάσει τα μολύβια, προσδοκώντας ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές και άρα αυτοί θα πρέπει να φροντίσουν για την εκλογή τους με σταυρό. Αυτές τις εκτιμήσεις τους, δε, μοιράζονται και με άλλα στελέχη, δημοσιογράφους ή γενικώς «παράγοντες» του δημοσίου βίου. Αυτό, ομολογουμένως, ενοχλεί τον πρωθυπουργό, ο οποίος βλέπει φαινόμενα «παραλυσίας» και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση υφίσταται πολιτική πίεση λόγω των λογαριασμών του ρεύματος.

Κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου, άλλωστε, αναλίσκονται σε περισσότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις από όσες είναι εν τέλει ανεκτές, πολλώ, δε, όταν δεν ανταποκρίνονται, όπως προσδοκά το Μαξίμου, στα καθήκοντά τους. Ακόμα, υπάρχουν, έστω μεμονωμένα, και άλλα «φάλτσα», τα οποία σταδιακά περιέρχονται εις γνώσιν του πρωθυπουργού, από κοσμικότητες έως φαινόμενα «ντιβισμού». Όλα τα παραπάνω ενσωματώνονταν στο μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Εκλογές σε 12 μήνες

Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός θέλει να βάλει φρένο στην ακατάσχετη εκλογολογία. Το νέο σενάριο στην πολιτική πιάτσα, άλλωστε, είναι ότι ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, εφόσον έχουν αποκλιμακωθεί οι τιμές του ρεύματος και έχουμε περάσει ένα καλό τουριστικά καλοκαίρι, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις από το μέτωπο των πυρκαγιών.

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος. Και για αυτό σας έχει ζητηθεί από τη γραμματεία της κυβέρνησης ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα. Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης προς τους υπουργούς του, θέλοντας να τους στείλει το μήνυμα να σηκώσουν τα μανίκια και να μην παραμελούν τη δουλειά που έχουν να κάνουν.

Ο ίδιος, άλλωστε, με τον τρόπο και την ένταση που θέτει το ζήτημα, αφήνει ελάχιστα περιθώρια παρερμηνείας ως προς την πρόθεση του να εξαντλήσει τον διαθέσιμο πολιτικό χρόνος, ελπίζοντας σε ένα κυβερνητικό rebound το επόμενο διάστημα, εφόσον βρεθεί φόρμουλα αντιμετώπισης της ακρίβειας είτε σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μένει να φανεί, αν, υπό το πρίσμα της χθεσινής προειδοποίησης προς τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός σκεφτεί το επόμενο διάστημα και ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, υπό μορφήν διορθωτικού ανασχηματισμού. Σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί και αρκετοί συνεργάτες του αμφισβητούν την σκοπιμότητα μιας τέτοιας παρέμβασης σε αυτό το χρόνο. Ο χρόνος, όμως, θα δείξει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της Ελλάδας

Στις ανθεκτικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εστίασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στο Λονδίνο και κάλεσε τους ξένους επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρα μ...

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από την απελπισία και την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών»

Την αγορά του Κερατσινίου επισκέφτηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Η κρίση βαθαίνει. Χιλιάδες Έλληνες βυθίζονται στην απελπισία. Οφείλου...

Μητσοτάκης: Καθημερινή μας έγνοια να κάνουμε άλλο ένα βήμα προς μία πιο ισχυρή, σύγχρονη, δίκαιη Ελλάδα για όλους

Πέρα από την οικονομία, έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και αυτή την εβδομάδα είχαμε δύο καλά νέα σε αυτό ...

Φόρτωση άρθρων...