Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Το «όχι» Μητσοτάκη σε παροχές και το ρίσκο των Ευρωεκλογών

Χθες, ο πρωθυπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ορθά, κοφτά και... αφοπλιστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί κάποιο έκτακτο επίδομα Πάσχα σε ευάλωτους, υποστηρίζοντας ότι η όποια στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών αυτή τη στιγμή, εξαντλείται στις μειωμένες τιμές στο... ράφι, το οποίο, συνιστά μια έμμεση παροχή προς όλους.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ο Μητσοτάκης ξέρει ότι δίνει εξετάσεις αξιοπιστίας για την Ελλάδα και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει παροχές, οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκρισμα. Βλέπει ότι η μικρή "κοιλιά" που έκανε πέρυσι η οικονομία δεν επιτρέπει ανοίγματα και μάλιστα τους πρώτους μήνες ενός έτους, όπου έχει ανέβει ψηλά ο πήχυς για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και πιο συγκεκριμένα στο 2,1% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος ή στο ποσό των 5 δισ. ευρώ. Αν ήμασταν δημοσιονομικά χαλαροί, η κυβέρνηση θα μοίραζε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, αλλά τώρα, των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Άλλωστε, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάζει δυσκολίες και εκ τούτου, ό,τι είναι να δοθεί, θα δοθεί προς το τέλος της χρονιάς, εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παίζει τη χώρα στα... ζάρια υποσχόμενος στους πάντες τα πάντα, όπως έπραξε χθες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Γνωρίζει πολύ καλά ότι κρινόμαστε από τις αγορές κάθε... δευτερόλεπτο και από τη στιγμή που το τοπίο έχει έντονο βαθμό αβεβαιότητας, δεν υπάρχει περίπτωση να μοιράσει χρήμα με ανεύθυνο τρόπο. Ο Μητσοτάκης μισεί τον λαϊκισμό και θέλει να χτίσει μια Ελλάδα, η οποία πρώτα απ΄ όλα θα βασίζεται στην αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. Όσο για τον λαϊκισμό και τις ανέξοδες παροχές, αυτές τις αφήνεις στους άλλους, οι οποίοι σε μια κανονική χώρα με σκεπτόμενους πολίτες, θα έπρεπε να κινούνται κάτω του 3%!

Οικονομική πειθαρχία και... ορθοδοξία

Το... γιοκ Μητσοτάκη στις παροχές ήρθε λίγες ώρες μετά τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επί του σχεδίου επιστροφής της ευρω-οικονομίας στην πλήρη κανονικότητα από το 2025.

Το μήνυμα που στέλνει το Eurogroup προς όλες τις χώρες είναι σαφές και παραπέμπει σε πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα του 2019. Μετά από 4 χρόνια σοβαρότατων συνεπειών λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, οι χώρες πρέπει να ξαναφτιάξουν τα... μαγαζιά τους, έτσι ώστε το "σουπερμάρκετ" που λέγεται Ευρώπη, να επανέλθει στην κανονικότητα και την οικονομική... ορθοδοξία. Δηλαδή, όλες οι χώρες να επιστρέψουν στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και να "τρέξουν" πιο γρήγορα στο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Η Γερμανία που ξέραμε δεν είναι η ίδια, η Γαλλία έχει τα προβλήματα της, η άνοδος της Ακροδεξιάς μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες ανατροπές με βαριές οικονομικές συνέπειες και ίσως η συζήτηση που γίνεται στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών, μπορεί σε μερικούς μήνες να είναι διαφορετική...

Για την Ελλάδα, το Eurogroup της Δευτέρας στέλνει το μήνυμα της επιστροφής στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που εμείς το κάνουμε ένα χρόνο νωρίτερα. Η τοποθέτηση του πήχυ για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ φέτος, είναι ενδεικτικό σημάδι της... δίψας που έχει η κυβέρνηση για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και κυρίως να μην αφήσει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης από τους μεγάλους κριτές που δεν είναι άλλοι από τους επενδυτές στις αγορές.

Η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα από το 2025 σημαίνει ότι οι εισοδηματικές αυξήσεις θα δίνονται με το σταγονόμετρο και σύμφωνα με τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα. Δηλαδή, από του χρόνου επιστρέφουμε σε αυξήσεις περίπου 2%, σε αντίθεση με τη διετία 2023-2024, όπου οι μισθοί και οι συντάξεις λόγω πληθωρισμού "αβγάτισαν". Σημειώνεται ότι πέρυσι, ο βασικός μισθός αυξήθηκε 9,4% και οι συντάξεις 7,75%. Φέτος, η αύξηση θα είναι κοντά στο 5%, ενώ οι συντάξεις έχουν αυξηθεί κατά 3% από την αρχή της χρονιάς. Με την αναμενόμενη προσγείωση του πληθωρισμού φέτος, αυτά τα ποσοστά πρέπει να τα ξεχάσουμε...

Τα μεγάλα ρίσκα που παίρνει ο Μητσοτάκης ενόψει Ευρωεκλογών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε χθες για τον πήχυ των Ευρωεκλογών δεν απάντησε, καθώς γνωρίζει ότι υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης, με αφορμή διάφορες πρωτοβουλίες της.

Η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές δύσκολα θα γράψει μπροστά το ψηφίο 3, καθώς έχει ανοίξει αρκετά μέτωπα και έχει απέναντι της αρκετές κοινωνικές ομάδες. Κατ΄ αρχάς, έχει το μεγαλύτερο τμήμα των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι θίγονται από το νέο φορολογικό πλαίσιο και στις περυσινές εθνικές εκλογές ψήφισαν σε ποσοστό 52% τη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς στις Ευρωεκλογές, το ποσοστό αυτό θα είναι θεαματικά χαμηλότερο.

Από την άλλη πλευρά, ο νέος νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έμεινε για ανεξήγητα μεγάλο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα και φαίνεται ότι έκανε μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση. Επιπλέον, προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση τα... γλέντια μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος. Οι εικόνες σε μπαρ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και 2-3 στελέχη της κυβέρνησης να τα πίνουν, μάλλον ήταν πέρα για πέρα απογοητευτικές, προκαλώντας ζημιά. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό συνέβη σε μια διαδικασία, όπου το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είτε απείχε είτε καταψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Από τις κινήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται ότι τουλάχιστον στις Ευρωεκλογές, αρκετοί παραδοσιακοί και συντηρητικοί ψηφοφόροι, θα φύγουν. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει απέναντι της την Εκκλησία, η οποία έχει απομακρυνθεί σημαντικά. Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί, αν ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος κυριαρχεί αυτή τη στιγμή ο θόρυβος για το νόμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η απογοήτευση των ψηφοφόρων αναμένεται να εκτονωθεί με μετατόπιση τους στην "Ελληνική Λύση" και τη "Νίκη". Όσο για τους "Σπαρτιάτες", αυτοί φαίνεται ότι βρίσκονται υπ΄ ατμόν και με το ένα πόδι εκτός Βουλής, κάτι που θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί σε μερικές εβδομάδες...

Από κει και πέρα, τα προβλήματα της Θεσσαλίας και η καταψήφιση του εκλεκτού της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Αγοραστού, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, θα έχει ενδεχομένως και συνέχεια με απώλεια ψήφων προς τα... δεξιότερα κόμματα. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η τραγωδία των Τεμπών, όπου το κλίμα που επικρατεί, σίγουρα δεν είναι με το μέρος της κυβέρνησης. Βέβαια, οι εκλογές κρίνονται στην οικονομία, όπου το θέμα της ακρίβειας είναι κυρίαρχο. Οι τιμές των προϊόντων υποχωρούν, αλλά οι πολίτες δεν είναι και τόσο ευχαριστημένοι.

Επειδή λοιπόν, έχουν συμβεί και όλα τα προαναφερόμενα, οι πολίτες θα δουν τις Ευρωεκλογές ως μια διαδικασία που προσφέρεται για αποχή και εκδρομή στη θάλασσα για... μαύρισμα ή για "μαύρισμα" στην κάλπη! Ο Μητσοτάκης άνοιξε ταυτόχρονα πολλά μέτωπα και οι αντίπαλοι του, χωρίς να έχουν καμιά ελπίδα να πετύχουν κάτι εντυπωσιακό, θα ρίξουν το βάρος στη φθορά της κυβέρνησης, επιστρατεύοντας ακόμη και ψέματα. Πρώτη θα είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά η νίκη θα είναι Πύρρειος...

Το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι γιατί ο Μητσοτάκης άνοιξε αυτά τα μέτωπα λίγο πριν τις Ευρωεκλογές και μάλιστα με χειρισμούς, οι οποίοι ήταν προβληματικοί. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, θα μπορούσε να έρθει στη Βουλή αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μέσα στον Απρίλιο, προκειμένου να εκμηδενιστεί η όποια πιθανότητα για καταλήψεις και απώλεια της εξεταστικής περιόδου, όπως και έγινε. Ούτε... αντάρα να σηκωθεί για τους γάμους, ούτε η εξεταστική του α΄ εξαμήνου να χαθεί. Τα φάουλ είναι απανωτά και ίσως οφείλονται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον δεύτερο, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Αλλά, αυτό δεν λέει κάτι...

Γενικά ο Μητσοτάκης μέσα από το contrarian story σε ζητήματα φορολογίας, παιδείας και... προοδευτισμού, θέλει να "γραδάρει" τις αντιδράσεις των πολιτών και τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές. Τα χαρτιά του είναι λίγα, αλλά ας περιμένουμε την περίοδο μετά το Πάσχα, γιατί εκεί θα παιχτούν πάρα πολλά. Ο Μητσοτάκης δείχνει έτοιμος να δει το μέγεθος της... καθίζησης που θα υποστεί το κυβερνών κόμμα, προκειμένου στη συνέχεια, με την άνεση μιας καθαρής τριετίας που έχει μπροστά του, να δει πώς και με ποιον τρόπο θα κερδίσει τρίτη κυβερνητική θητεία στις εκλογές του 2027. Σίγουρα ο ίδιος ξέρει περισσότερα από εμάς και φυσικά, πρέπει να πούμε ότι στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του τελικού αποτελέσματος.

Από την άλλη, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έχει βάλει στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, καθώς διαπιστώνει αποσυσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας και ροπή προς τη χαλαρή ψήφο σε άλλα κόμματα και την αποχή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν "ξεφούσκωμα" των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και ο Μητσοτάκης δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με γκρίνιες από το βράδυ των Ευρωεκλογών. Θα βγει μπροστά δυναμικά για να αναδείξει τη διακύβευση αυτών των Ευρωεκλογών, μπας και μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες.

Όλα αυτά που γράφουμε παραπάνω θα αποτελέσουν το αντικείμενο της συζήτησης για την επόμενη μέρα, γιατί η Νέα Δημοκρατία μόνο με θαύμα θα γράψει μπροστά το ψηφίο 3! Η υποχώρηση κάτω από το 30% δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει κλίμα έντονης εσωστρέφειας, ούτε μπορεί να ακυρώσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται... καθ΄ οδόν προς υλοποίηση.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές ανατροπές σε συνάρτηση με το γενικότερο αποτέλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται (και μπορεί να αυξηθούν σημαντικά), σε σχέση με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, όπου ο... περίεργος Τραμπ, δείχνει να έχει πλεονέκτημα για να επανεκλεγεί. Το περιβάλλον είναι σύνθετο και περίεργο...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος για παρουσία Μητσοτάκη στη Μητρόπολη: «Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» (Photos)

Στην αποκατάσταση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας φαίνεται ότι προσβλέπουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Λίγες...

«Πλάτη» Αχτσιόγλου στις Ευρωεκλογές

Παρά την έκβαση της εσωκομματικής μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει παρών. Η πρώην υπουργός και συνιδρύτρια της Νέας Αριστεράς δε θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου στον...

Φόρτωση άρθρων...