Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Το παρασκήνιο πίσω από την επίθεση στην Οδησσό – Πανευρωπαϊκή καταδίκη

Όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνοδεία του έμπαιναν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από τη βάση της Ελευσίνας με αρχικό προορισμό το Κισινάου της Μολδαβίας και ύστατο την Οδησσό της Ουκρανίας, γνώριζαν όλοι τον βαθμό επικινδυνότητας αυτού του ταξιδιού. Γι’ αυτό και έγινε προσπάθεια μέχρι την τελευταία ώρα η επίσκεψη να κρατηθεί μυστική, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να φτάσει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο λιμάνι που είναι συνδεδεμένο με τον Ελληνισμό.

Λίγες ώρες μετά, όμως, το σκηνικό άλλαξε, όταν στην Αθήνα έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μηνύματα Ουκρανών για εκρήξεις στην Οδησσό.

Το σκηνικό δεν ήταν ασυνήθιστο για την πόλη που είναι πολύ κοντά στην Κριμαία: όλες τις προηγούμενες μέρες «έβρεχε» πυραύλους, γι’ αυτό και άνθρωποι που γνώριζαν για την πραγματοποίηση της επίσκεψης είχαν ανησυχίες για το τι θα συναντήσει το κλιμάκιο υπό τον πρωθυπουργό. Και μπορεί η ελληνική αποστολή εν τέλει να μην κινδύνευσε ουσιαστικά, οι Ρώσοι, όμως, χτύπησαν με κυνισμό έναν στόχο πολύ κοντά σε έναν πρωθυπουργό χώρας της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Με πολλούς να μην αμφιβάλλουν καθόλου ότι γνώριζαν την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην πόλη.

Οι στιγμές στο λιμάνι της Οδησσού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από ανθρώπους που έζησαν αυτές τις δύσκολες στιγμές επί του εδάφους, ο πρωθυπουργός είχε ολοκληρώσει την πρώτη επαφή του με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τους συνεργάτες του στο λιμάνι της Οδησσού που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επιχείρηση εξαγωγής σιδηρών από την Ουκρανία. Μια επαφή που κράτησε πάνω από 45 λεπτά και έγινε σε άριστο κλίμα, με τον κ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται την εμπόλεμη χώρα για πρώτα φορά από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, ακούστηκαν σειρήνες, τις οποίες διαδέχθηκε μια ισχυρή έκρηξη, μετα μέλη της ελληνικής αποστολής να βλέπουν πολλούς καπνούς μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Αμέσως τα μέλη των δύο αποστολών έτρεξαν να μπουν στα αυτοκίνητα και οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα άλλαξαν την προγραμματισμένη πορεία, καθυστερώντας επ’ ολίγον και το υπόλοιπο πρόγραμμα. Η πρώτη εικόνα που μεταδόθηκε ήταν ότι η έκρηξη ήταν εξαιρετικά κοντά στην αυτοκινητοπομπή του κ. Ζελένσκι, πλην όμως φαίνεται ότι ο στόχος ήταν μια πλωτή βάση drones.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, συνέχισε γρήγορα τις επαφές του, επισκεπτόμενος το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, μια πολυκατοικία που επλήγη από ρωσικά drones προ ημερών, αλλά και τον καθεδρικό ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, πριν δει εκ νέου τον κ. Ζελένσκι και κάνουν από κοινού δηλώσεις. Είναι προφανές ότι τα μέλη της ελληνικής αποστολής ανησύχησαν, καθώς είναι άλλο να ακούς και να διαβάζεις για τον πόλεμο και άλλο να τον βιώνεις. «Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας ακριβώς αυτό το περιστατικό.

Η στάση στο Κισινάου και το τηλεφώνημα στις ΗΠΑ

O σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για την εν λόγω επίσκεψη ήταν εκ των πραγμάτων μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Το ραντεβού κλείστηκε ουσιαστικά στο τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ζελένσκι στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζελέσνκι είχε έρθει στην Αθήνα τον Αύγουστο. Τα διπλωματικά γραφεία ρύθμισαν τις λεπτομέρειες και επελέγη αυτή η ημερομηνία, λόγω του «παραθύρου» που άνοιγε η παρουσία του πρωθυπουργού στην κοντινή Ρουμανία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει στίγμα για τις προθέσεις του και στη Διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι, ενώ προχθές επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τον συνεχάρη για τη στήριξη στη χώρα. «Δεν μπορούμε, λοιπόν, ούτε να στεκόμαστε σιωπηλοί ούτε να παραμένουμε ουδέτεροι σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την υπεράσπιση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών», είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες από την Οδησσό, προσθέτοντας ότι όλοι οι Ευρωπαίοι κάνουν ό,τι μπορούν-και η Ελλάδα στο μέτρο του εφικτού-για τη συνέχιση παροχής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία για τις ανάγκες της.

Σημειωτέον, μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Άννα Μαρία Μπούρα, η διευθύντρια Επικοινωνίας του Μαξίμου Κύρα Κάπη, η σύμβουλος διεθνών θεμάτων και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη, το στέλεχος του γραφείου Τύπου Αλέξανδρος Μαράκης, ο φωτογράφος του πρωθυπουργού Δημήτρης Παπαμήτσος και ο οπερατέρ του Αλέξης Παπαχρήστος.

Πανευρωπαϊκή καταδίκη

“Κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας, σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες (Ζελένσκι και Μητσοτάκης), ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας” δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας” πρόσθεσε σε ανάρτησης της.

“Η πλήρης υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί” δήλωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων καταδίκης της ρωσικής επίθεσης από Ευρωπαίους ηγέτες.

Το μήνυμα της Ελλάδας στην Ουκρανία

Το μήνυμα που κόμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Ζελένσκι είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει σταθερά την Ουκρανία καθώς και την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική της προοπτική. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η χώρα μας θα συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για την Ελλάδα.

“Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό – Πυρκαγιές, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή ψηλά στην ατζέντα

Μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τη χώρα βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφ...

Μαρινάκης: Η επιστολική ψήφος ήρθε για να μείνει - Γράφτηκαν 202.556 εκλογείς από 128 χώρες

Ως μια «μεγάλη αλλαγή, που ήρθε για να μείνει» χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, η...

Φόρτωση άρθρων...