Κυριακή
12 Μαΐου 2024

Βουλή: Ψηφίστηκε με ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ η τροπολογία - «μπλόκο» στον Κασιδιάρη

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις Εκλογές.

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Νωρίτερα, ο Μάκης Βορίδης προχώρησε και σε νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για το «παρών», το οποίο χαρακτήρισε «δειλό, φρικτό και επαμφοτερίζον».

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο σχεδίου νόμου: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της Οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Επί της ουσίας επεκτείνεται η ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας αλλά και όσων ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος. Ακόμα, κατά την ανακήρυξη συνδυασμών θα λαμβάνεται υπόψιν η τυχόν καταδίκη στελεχών των κομμάτων για τα αδικήματα αυτά.

Η τροπολογία ισχύει και για τις περιπτώσεις που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι» αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμού δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη.

Το σχέδιο πατάει πάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), σύμφωνα με την οποία δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικασθεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας. Τώρα, ενισχύεται περαιτέρω, με το μπλόκο και στις περιπτώσεις εκείνες όπου η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Μάντζος: «Να ενώσουμε τον λαό στα εθνικά ζητήματα, όχι να τον διχάζουμε με επικοινωνιακά παιχνίδια»

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δ. Μάντζος υπενθύμισε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει απο...

Μητσοτάκης στην Milliyet: Οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας - Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί

«Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε...

Φόρτωση άρθρων...