Τετάρτη
28 Φεβρουαρίου 2024

Ανιχνεύθηκαν 3 ουσίες στο αίμα της Ρωσίδας αθλήτριας Καμίλα Βαλίεβα

Το δείγμα που παρείχε η έφηβη Ρωσίδα πατινέρ σε ένα εργαστήριο αντιντόπινγκ πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακού Αγώνες του Πεκίνου, περιλάμβανε τρεις ουσίες που μερικές φορές χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την καρδιά, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στην ακρόαση της διαιτησίας της την Κυριακή.

Η πατινέρ, Καμίλα Βαλίεβα, έλαβε το πράσινο φως για να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Αγώνες τη Δευτέρα, παρόλο που ένα φάρμακο που ανιχνεύθηκε στο σύστημά της, την τριμεταζιδίνη, βρίσκεται στη λίστα των φαρμάκων που έχουν απαγορευτεί από παγκόσμιους αξιωματούχους κατά του ντόπινγκ. Η 15χρονη Βαλίεβα έδωσε το δείγμα τον Δεκέμβριο, αλλά οι Ρώσοι αξιωματούχοι αντιντόπινγκ είπαν ότι έμαθαν για το θετικό της αποτέλεσμα μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ποιες είναι οι άλλες δύο ουσίες - μη απαγορευμένες που ανιχνεύθηκαν στο αίμα της

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν και επιβεβαιώθηκαν από κάποιον που συμμετείχε στην ακρόαση, το εργαστήριο της Στοκχόλμης που πραγματοποίησε την εξέταση του δείγματος της Βαλίεβα βρήκε επίσης στοιχεία για δύο άλλες ουσίες που μπορούν να θεραπεύσουν την καρδιά, αλλά δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών. Η Ρωσίδα αθλήτρια μάλιστα, τα είχε δηλώσει – Hypoxen και L- Carnitine – σε μια φόρμα ελέγχου ντόπινγκ.

Η παρουσία τριμεταζιδίνης στο σύστημα της Βαλίεβα μπορεί να ήταν λάθος, ισχυρίστηκαν Ρώσοι και Ολυμπιακοί αξιωματούχοι. Όμως, η ανακάλυψη αρκετών ουσιών στο δείγμα ενός επίλεκτου αθλητή, ειδικά ενός τόσο νεαρού όσο η Βαλίεβα, ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, σύμφωνα με έναν εξέχοντα αξιωματούχο του αντιντόπινγκ.

«Πρόκειται για μια τριπλή ουσία – δύο από τις οποίες επιτρέπονται και μία που δεν επιτρέπεται», είπε ο Τράβις Τάιγκαρτ, διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ενημερώθηκε για την ανακάλυψη. Πρόσθεσε ότι τα οφέλη ενός τέτοιου συνδυασμού «φαίνεται ότι στοχεύουν στην αύξηση της αντοχής, στη μείωση της κόπωσης και στην προώθηση της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στη χρήση οξυγόνου».

Νωρίτερα την Τρίτη, ένα μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είπε στους δημοσιογράφους ότι το θετικό αποτέλεσμα της Βαλίεβα μπορεί να προήλθε από μια περίπτωση μόλυνσης με φάρμακα που έπαιρνε ο παππούς της. Και σε μαρτυρία που παρασχέθηκε σε προηγούμενη ακρόαση με Ρώσους αξιωματούχους κατά του ντόπινγκ στις 9 Φεβρουαρίου, και αργότερα υποβλήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στην ακρόαση της Κυριακής στο Πεκίνο, η μητέρα της Βαλίεβα είπε ότι η κόρη της έπαιρνε Hypoxen λόγω «παραλλαγών» στην καρδιά.

Ο παππούς της Καμίλα Βαλίεβα δεν κατέθεσε στην αρχική ακρόαση στη Ρωσία, αλλά παρείχε ένα βίντεο που γυρίστηκε σε ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα έγγραφα. Στο βίντεο, ανέφερε το έγγραφο, είπε ότι χρησιμοποιούσε περιοδικά τριμεταζιδίνη όταν βίωνε «επιθέσεις» και έδειξε ένα κουτί του φαρμάκου στην κάμερα. Η μητέρα της Βαλίεβα είπε στην ρωσική ακρόαση πως ο παππούς της 15χρονης αθλήτριας, την συνόδευε στην προπόνησή της σε καθημερινή βάση και έμενε μαζί της μέχρι να επιστρέψει εκείνη από τη δουλειά.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός CAS: Η ημερομηνία και τα τρία σενάρια της απόφασης

Στον Ολυμπιακό αναμένουν σύμφωνα με πληροφορίες πιθανώς εντός της τρέχουσας εβδομάδας την απόφαση του CAS για την υπόθεση του Χουάνκαρ και την τύχη του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. ...

Φόρτωση άρθρων...