Τρίτη
03 Οκτωβρίου 2023

Ανακαλύφθηκαν δεινόσαυροι με παράξενο κρανίο

Viral

Ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρων εντοπίστηκε που είχε παράξενο κρανίο με μεγάλο εξόγκωμα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology» ομάδα παλαιοντολόγων παρουσιάζει την ανακάλυψη που έκανε σε μια περιοχή της βορειοανατολικής Μοντάνα στις Ηνωμένων Πολιτειών. 

Πρόκειται για απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους δεινοσαύρου που εκτός από ένα ακόμη είδος που προστίθεται στη μακριά λίστα των ειδών δεινοσαύρων που γνωρίζουμε πρόκειται για ένα είδος με ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά.

Ο δεινόσαυρος που έλαβε την ονομασία Platytholus clemensi ανήκει στην οικογένεια των Παχυκεφαλόσαυρων και ζούσε στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν από περίπου 68 εκατομμύρια έτη. 

Ήταν ένα μεσαίου μεγέθους δίποδος φυτοφάγος δεινόσαυρος με το χαρακτηριστικό που τον έκανε να ξεχωρίζει να είναι το θολωτό του κρανίο το οποίο τον έκανε να μοιάζει σαν φοράει «κράνος».

«Η αφθονία των νευροαγγειακών δικτύων που περνούν μέσω του θόλου προς την εξωκρανιακή επιφάνεια υποδηλώνει ότι μια δομή κάποιου είδους, πιθανώς με ένα κατακόρυφο δομικό πλαίσιο, υπήρχε στην επιφάνεια του θόλου ενώ το κύριο νευροαγγειακό δίκτυο έχει τέτοια μορφή που υποδηλώνει ότι κάποια στιγμή ο θόλος στο κρανίο του δεινόσαυρου διογκώθηκε».

Αυτό αναφέρουν οι ερευνητές που εκτιμούν ότι το είδος αυτό αποτελεί ένα ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στους πιο μικρούς και τους πιο μεγάλους σε μέγεθος δεινοσαύρους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε νέο είδος ταραντούλας (εικόνες)

Ένα νέο είδος αράχνης ταραντούλας ανακαλύφθηκε βαθιά σε ένα μαγκρόβιο δάσος στην Ταϊλάνδη. Σε αυτό το δάσος ένα μικροσκοπικό, φωτεινό μπλε πλασματάκι ήταν φωλιασμένο μέσα στον αυτο...

«Υπερήπειρος» θα μπορούσε να καταστήσει τη Γη ακατοίκητη σε 250 εκατ. χρόνια

Ο σχηματισμός μιας υπερηπείρου στη Γη θα μπορούσε να εξαφανίσει τους ανθρώπους και κάθε άλλο θηλαστικό που υπάρχει ακόμα γύρω στα 250 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό αναφέρει μία έρευνα. ...

Τίτλοι τέλους μετά από 10 χρόνια - Χώρισαν Θεοφανία Παπαθωμά και Γρηγόρης Πετράκος

Χωριστούς δρόμους φαίνεται πως αποφάσισαν να πάρουν η Θεοφανία Παπαθωμά και ο Γρηγόρης Πετράκος, βάζοντας τέλος στην κοινή τους πορεία τα τελευταία 10 χρόνια. Σύμφωνα με το ρεπορτά...

Φόρτωση άρθρων...