Τρίτη
24 Μαΐου 2022

Ειρηνικός Ωκεανός: Ανακαλύφθηκε άγνωστος κοραλλιογενής ύφαλος

Viral

Ένας άγνωστος κοραλλιογενής ύφαλος ανακαλύφθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τον κοραλλιογενή ύφαλο ανακάλυψε ομάδα ερευνητών σε μία περιοχή της στα ανοικτά της Ταϊτής, το μεγαλύτερο νησί της Γαλλικής Πολυνησίας στις νότιες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. 

Σε βάθος 35 έως 70 μέτρων υπάρχει ένας άγνωστος μέχρι σήμερα κοραλλιογενής ύφαλος με μεγάλα κοράλλια που μοιάζουν με ανθισμένα τριαντάφυλλα.

Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους ανακαλύψεις έτσι και σε αυτή την περίπτωση η τύχη έπαιξε τον ρόλο αφού ο ύφαλος εντοπίστηκε όταν μια ερευνήτρια του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας πήρε μέρος σε μια τουριστικού χαρακτήρα κατάδυση στην περιοχή είδε κάποια από τα κοράλλια. 

«Όταν είδα τα κοράλλια σκέφτηκα ότι κάτι πολύ ενδιαφέρον υπάρχει και εκεί και πρέπει να γίνει έρευνα», ανέφερε η Λετίσια Χέντουιν.

Η ερευνήτρια ενημέρωσε τους συναδέλφους της για αυτό που είχε δει και διοργανώθηκε μια ερευνητική αποστολή υπό την αιγίδα της UNESCO.

Η έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη ενός κοραλλιογενούς υφάλου έκταση περίπου τριών χιλιομέτρων, ο οποίος είναι παρθένος και το πιο σημαντικό απόλυτα υγιής. 

Την τελευταία δεκαετία οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον πλανήτη υποφέρουν από την Κλιματική Αλλαγή. Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων τα καθιστά τοξικά για τα κοράλλια με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις των υφάλων να έχουν καταστραφεί. 

Η καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων θα προκαλέσει κατάρρευση πολλών και σημαντικών οικοσυστήματων κάτι που θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινότητες.

Η ερευνητική ομάδα εξοπλίστηκε με ειδικές μπουκάλες οξυγόνου που τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν έρευνες συνολικής διάρκειας 200 ωρών. Οι ερευνητές έκαναν εξερεύνηση, μετρήσεις, λήψη δειγμάτων και τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο του υφάλου. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη