Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

Ανακαλύφθηκε νέο είδος θαλάσσιου δεινοσαύρου

Viral

Την εποχή που οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στη στεριά της Γης, στις θάλασσες υπήρχαν διαφόρων ειδών υδρόβια τέρατα. Κατά καιρούς ανακαλύπτονται απολιθώματα διαφόρων άγνωστων τέτοιων θαλάσσιων θηρίων. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου Bath ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα ακόμη τέτοιο πλάσμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν απολιθώματα που εντοπίστηκαν σε ένα ορυχείο στο Μαρόκο και όπως λένε ανήκει σε ένα θαλάσσιο ον που είχε μήκος περίπου οκτώ μέτρα και σαγόνια που παραπέμπουν σε στιλέτα παραπέμποντας έτσι σε ένα πραγματικό θαλάσσιο τέρας. 

Το ζώο αυτό ζούσε στις θάλασσες πριν από 66 εκατομμύρια έτη, δηλαδή την χρονική περίοδο που η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι έπεσε στη Γη ο τεράστιος αστεροειδής που προκάλεσε την εξαφάνιση του 80% της ζωής στον πλανήτη συμπεριλαμβανομένων και των δεινοσαύρων αλλά και μεγάλων θαλάσσιων θηρευτών όπως αυτός που ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα και έλαβε την επιστημονική ονομασία Khinjaria acuta. Η λέξη khinjar είναι μια αραβική λέξη για το «στιλέτο», και η λέξη acuta είναι λατινική για «κοφτερό», άρα κυριολεκτικά, «κοφτερό στιλέτο» ή «κοφτερό μαχαίρι».

Σύμφωνα με τους ερευνητές το πλάσμα αυτό είχε «πρόσωπο δαίμονα και δόντια σαν μαχαίρια». Τα δόντια και το δυνατό σαγόνι του έδωσαν στο πλάσμα μια «εφιαλτική εμφάνιση» και «μια τρομερή δύναμη δαγκώματος» λένε οι ερευνητές. Το Khinjaria acuta είναι μέλος μιας οικογένειας γιγάντιων θαλάσσιων όντων γνωστών ως μοσασάυροι, μακρινοί συγγενείς των ανακόντα και των δράκων του Κομόντο. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι Khinjaria acuta ήταν ένα μόνο ένας από τους μεγάλους θηρευτές που ζούσαν στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών του Μαρόκου.
«Πρόκειται για μια από τις πιο ποικιλόμορφες θαλάσσιες πανίδες που υπήρξαν ανά πάσα στιγμή στην ιστορία και υπήρχε λίγο πριν εξαφανιστούν τα θαλάσσια ερπετά και οι δεινόσαυροι», αναφέρει ο Δρ. Νικ Λόνγκριτζ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως συνέβη και με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων που η εξαφάνιση τους οδήγησε στην άνθηση και κυριαρχία των θηλαστικών ανοίγοντας το δρόμο στην εμφάνιση των ανθρώπων έτσι και η εξαφάνιση των θαλάσσιων τεράτων όπως ο Khinjaria acuta άνοιξε τις θάλασσες για φάλαινες, φώκιες και ψάρια όπως ο ξιφίας και ο τόνος και περιόρισε τον αριθμό των κορυφαίων θηρευτών γενικότερα επιτρέποντας να δημιουργηθούν πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Τρελό κυνηγητό από αστυνομικούς στους δρόμους της Καλιφόρνιας για να «τσακώσουν» ένα γουρουνάκι

Υλικό από κάμερα σώματος που έδωσε στη δημοσιότητα το αστυνομικό τμήμα της Σεβαστούπολης στην Καλιφόρνια δείχνει το γουρουνάκι «Pickles» να οδηγεί τους αστυνομικούς σε ένα άγριο κυ...

Φόρτωση άρθρων...