Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Άγνωστος δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε στη Βρετανία

Ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε στη Βρετανία. Η Νήσος Ουάιτ στη νοτιοδυτική πλευρά της Αγγλίας είναι το μεγαλύτερο νησί της χώρας και αποτελεί μόνιμο πεδίο παλαιοντολογικών ερευνών αφού ανακαλύπτονται συνεχώς ευρήματα παρουσίας δεινοσαύρων εκεί. 

Ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός ακόμη άγνωστου μέχρι σήμερα είδους δεινοσαύρων που ζούσε στη Νήσο Ουάιτ. Αυτή η ανακάλυψη παρουσιάζεται σε δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Systematic Palaeontology».

Πρόκειται για ένα νέο είδος «θωρακισμένου» δεινοσαύρου που ανήκε στην οικογένεια φυτοφάγων δεινοσαύρων που είναι γνωστοί ως αγκυλόσαυροι. Αυτά τα φυτοφάγα ζώα χαρακτηρίζονται από ένα πλατύ σώμα, κοντά άκρα και μια εκτεταμένη κάλυψη δερματικής πανοπλίας στο κεφάλι, το σώμα και την ουρά. 

Το νέο είδος που ζούσε πριν από περίπου 130 εκατομμύρια έτη ονομάστηκε Vectipelta barretti και είναι το δεύτερο είδος δεινοσαύρου που διέθετε προστατευτική πανοπλία και εντοπίζεται σε αυτό το βρετανικό νησί. Το πρώτο είδος είχε ανακαλυφθεί το 1865 και είχε λάβει την ονομασία Polacanthus foxii.

«Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη γιατί ρίχνει φως στην ποικιλομορφία των αγκυλοσαύρων τόσο στη Νήσο Ουάιτ όσο και γενικότερα στη πρώιμη Κρητιδική Αγγλία. Για σχεδόν 142 χρόνια όλα τα υπολείμματα αγκυλόσαυρων τη Νήσο Ουάιτ θεωρούνταν ότι ανήκαν στον Polacanthus foxii και τώρα όλα αυτά τα ευρήματα πρέπει να επανεξεταστούν μετά την ανακάλυψη του νέου είδους» αναφέρει ο Δρ. Στιούαρτ Ποντ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εκτιμά ότι ο Vectipelta barretti ήταν κατά μερικά εκατομμύρια έτη αρχαιότερος κάτοικος της Νήσου Ουάιτ από τον Polacanthus foxii.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε δημοπρασία το χρυσό ρολόι που φορούσε ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού

Ένα χρυσό ρολόι που φορούσε ο Τζον Τζέικομπ Άστορ IV, μέλος της πλούσιας οικογένειας Άστορ και ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού, θα βγει προς πώληση σε δημοπρασία αναμνηστικών...

Φόρτωση άρθρων...