Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Αυτός είναι ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος

Viral

Τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν στο Διάστημα η NASA και η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA).

Πρόκειται για μια προσπάθεια να κάνουν τις διαστημικές πτήσεις πιο βιώσιμες. Ο LignoSat, ένας δορυφόρος σε μέγεθος κούπας καφέ κατασκευασμένος από ξύλο μανόλιας πρόκειται να εκτοξευθεί στην τροχιά της Γης μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Ξύλινοι δορυφόροι όπως ο LignoSat θα πρέπει θεωρητικά να είναι λιγότερο επιβλαβείς ως διαστημικά σκουπίδια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το ξύλο δεν καίγεται ούτε σαπίζει στο κενό του Διαστήματος, αλλά θα αποτεφρωθεί σε μια λεπτή τέφρα κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης καθιστώντας το ένα εκπληκτικά χρήσιμο, βιοδιασπώμενο υλικό για μελλοντικούς δορυφόρους. Αφού δοκίμασαν επιτυχώς τα δείγματα ξύλου τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) νωρίτερα φέτος οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο δοκιμαστικός δορυφόρος είναι κατάλληλος για εκτόξευση.

«Τρία δείγματα ξύλου δοκιμάστηκαν και δεν παρουσίασαν παραμόρφωση μετά την έκθεση στο Διάστημα. Παρά το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές θερμοκρασίας και έκθεση σε έντονες κοσμικές ακτίνες και επικίνδυνα ηλιακά σωματίδια για δέκα μήνες, οι δοκιμές δεν επιβεβαίωσαν αποσύνθεση ή παραμορφώσεις, όπως ρωγμές, παραμόρφωση, ξεφλούδισμα ή επιφανειακές ζημιές», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Για να αποφασίσουν ποιο ξύλο θα χρησιμοποιήσουν, οι επιστήμονες έστειλαν τρία δείγματα ξύλου – μανόλια, κεράσι ή σημύδα – στον ISS για να φυλάσσονται σε μια μονάδα που ήταν εκτεθειμένη στο Διάστημα. Οι ερευνητές συμφώνησαν με τη μανόλια επειδή είναι λιγότερο πιθανό να σπάσει ή να σπάσει κατά την κατασκευή.

Πάνω από 9,300 τόνοι διαστημικών αντικειμένων – συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών σκουπιδιών όπως οι δορυφόροι που δεν λειτουργούν και τα κομμάτια των χρησιμοποιημένων σταδίων πυραύλων – βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τη Γη. Όμως τα γυαλιστερά μέταλλα από τα οποία κατασκευάζονται, όπως το ελαφρύ τιτάνιο και το αλουμίνιο, αυξάνουν τη συνολική φωτεινότητα του νυχτερινού ουρανού κατά περισσότερο από 10% σε μεγάλα μέρη του πλανήτη, δημιουργώντας φωτορύπανση του περιβάλλοντος που καθιστά πιο δύσκολο να ανιχνευθούν τα μακρινά διαστημικά φαινόμενα.

Τα διαστημικά σκάφη που κατασκευάζονται από μέταλλο είναι επίσης ακριβά και αποτελούν απειλή για τον ISS, άλλα διαστημόπλοια που μεταφέρουν ανθρώπους και -αν είναι αρκετά μεγάλα για να επιβιώσουν από την επανείσοδο- και τους ανθρώπους στη Γη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανός σέρφερ δάμασε κύμα 28 μέτρων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Εντυπωσιακές εικόνες

To παγκόσμιο ρεκόρ υποστηρίζει ότι έσπασε Γερμανός σέρφερ δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 28,5 μέτρων. Ο Sebastian Steudtner έκανε σέρφινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ναζαρέ στην Πορτο...

Σε δημοπρασία το χρυσό ρολόι που φορούσε ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού

Ένα χρυσό ρολόι που φορούσε ο Τζον Τζέικομπ Άστορ IV, μέλος της πλούσιας οικογένειας Άστορ και ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού, θα βγει προς πώληση σε δημοπρασία αναμνηστικών...

Φόρτωση άρθρων...