Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

Έκρηξη σουπερνόβα απείλησε τη γέννηση της Γης

Viral

Μία έκρηξη σουπερνόβα απείλησε τη γέννηση της Γης, σύμφωνα με ερευνητές. Ένα άστρο που εξερράγη σε κοντινή απόσταση από το νεογέννητο τότε ηλιακό μας σύστημα θα μπορούσε σύμφωνα με μια νέα μελέτη να το είχε καταστρέψει και να μην επιτρέψει την εξέλιξη του και τον σχηματισμό των πλανητών σε αυτό. 

Το ηλιακό μας σύστημα και η Γη άντεξαν, καθώς υπήρχε σε αφθονία μοριακό αέριο το οποίο λειτούργησε ως μια κοσμική ασπίδα στην έλευση ραδιενεργής ύλης στη διαστημική περιοχή μας από την αστρική έκρηξη.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Αστρονομικού Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας ισότοπα στοιχείων που ανακαλύφθηκαν σε μετεωρίτες. 

Αυτοί οι διαστημικοί βράχοι είναι κομμάτια αστεροειδών, που σχηματίστηκαν από υλικό που υπήρχε γύρω όταν σχηματίστηκε ο Ήλιος και στη συνέχεια οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος. 

Ως εκ τούτου, οι μετεωρίτες είναι ένα είδος διαστημικών απολιθωμάτων που επιτρέπουν στους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε διάφορες συγκεντρώσεις ενός ραδιενεργού ισοτόπου του αλουμινίου σε δείγματα μετεωριτών. Η μελέτη των ευρημάτων αποκάλυψε ότι περίπου πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια όταν δηλαδή o Ήλιος μόλις είχε κάνει την εμφάνιση του στο Σύμπαν και ξεκινούσε να σχηματίζεται το ηλιακό μας σύστημα έφθασαν στη περιοχή μας μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού αλουμινίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές η καλύτερη εξήγηση για την έλευση του ραδιενεργού υλικού είναι μια κοντινή έκρηξη σουπερνόβα. 

Η ύπαρξη του ηλιακού μας συστήματος δείχνει ότι το «ραδιενεργό τσουνάμι» δεν κατάφερε να προκαλέσει κάποια σημαντική τουλάχιστον ζημιά στον Ήλιο και τον δίσκο ύλης που είχε αρχίσει να σχηματίζεται γύρω από αυτό.

Αυτό όπως λένε οι ερευνητές οφείλεται πιθανότητα σε ένα κουκούλι μοριακού αερίου μέσα στο οποίο που βρισκόταν ακόμη ο Ήλιος όταν έγινε η αστρική έκρηξη και έφτασε στην περιοχή μας η ραδιενέργεια που εξαπέλυσε προς κάθε κατεύθυνση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μοριακό νέφος όχι μόνο απέκρουσε τη ραδιενεργή ύλη αλλά την διέσπειρε κιόλας γύρω από το μητρικό μας άστρο αλλά σε ασφαλή απόσταση από αυτό. Η ανακάλυψη μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία για τον σχηματισμό και εξέλιξη τόσο των άστρων όσο και των πλανητικών συστημάτων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έχασε τον σκύλο του στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την βρήκε μετά από ένα χρόνο στη Βοσνία

Ο Remy Dargere κατάφερε να επανενωθεί με τoν σκυλο του, Raïka, ένα χρόνο μετά. Ο Γάλλος τουρίστας βρισκόταν στην Ελλάδα για οδοιπορικό, έχοντας ως παρέα την σκυλίτσα του. Στις 7 Απ...

Ελλάς, το μεγαλείο σου: Οι Κινέζοι έφτιαξαν τη δική τους... Σαντορίνη με 1 δισ. ευρώ - Πιστό αντίγραφο της Οίας (βίντεο)

Την ομορφιά και η μοναδικότητα της Σαντορίνης είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για αυτό και την... ζήλεψαν στην Κίνα. Σε μια επαρχία της Κίνας, το Γιουνάν, θέλησαν να φτιάξουν μια ...

Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αντικείμενο που έπεσε από τον ουρανό και διαπέρασε την οροφή και δυο πατώματα κατοικίας στην αμερικανική πολιτεία Φλόριντα νωρίτερα φέτος προερχόταν πράγματι από τον Διεθνή Διαστημ...

Φόρτωση άρθρων...