Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν το φως

Viral

Την συμπεριφορά του φωτός αποκωδικοποιούν οι επιστήμονες σε νέα έρευνα μέσα από την διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των ακτίνων φωτός σε μια κοιλότητα που έμοιαζε με αρένα σταδίου.

Η αξιοποίηση και ο έλεγχος του φωτός παίζει καθοριστικό ρόλο στην τεχνολογική πρόοδο, καθώς επηρεάζει την συλλογή ενέργειας, τους υπολογισμούς, τη βιοϊατρική και τις επικοινωνίες. Ωστόσο στον πραγματικό κόσμο η περίπλοκη συμπεριφορά του φωτός παρουσιάζει προκλήσεις και δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί.

Ο φυσικός Andrea Alù κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ της συμπεριφοράς του φωτός σε χαοτικά συστήματα και ενός παιχνιδιού μπιλιάρδου, όπου μικρές παραλλαγές στην εκτόξευση της πρώτης μπάλας έχουν ως αποτέλεσμα διαφορετικές τροχιές της μπάλας στο τραπέζι.

«Στο μπιλιάρδο, μικροσκοπικές παραλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εκτοξεύεις τη λευκή μπάλα θα οδηγήσουν σε διαφορετικά μοτίβα των σφαιρών που αναπηδούν γύρω από το τραπέζι», ανέφερε ο Alù, καθηγητής Φυσικής στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών CUNY.

«Οι ακτίνες φωτός λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο σε μια χαοτική κοιλότητα. Γίνεται δύσκολο να μοντελοποιήσεις για να προβλέψεις τι θα συμβεί επειδή θα μπορούσες να εκτελέσεις ένα πείραμα πολλές φορές με παρόμοιες ρυθμίσεις και θα λαμβάνεις διαφορετική απάντηση κάθε φορά», τόνισε ο καθηγητής Φυσικής.

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Physics, μια ομάδα με επικεφαλής τους ερευνητές στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών CUNY περιγράφεται μια νέα πλατφόρμα για τον έλεγχο της χαοτικής συμπεριφοράς του φωτός προσαρμόζοντας τα μοτίβα διάχυσης του χρησιμοποιώντας το ίδιο το φως.

Οι συμβατικές πλατφόρμες για τη μελέτη της συμπεριφοράς του φωτός συνήθως χρησιμοποιούν κυκλικές ή κανονικού σχήματος κοιλότητες συντονισμού στις οποίες το φως αναπηδά και διασκορπίζεται με πιο προβλέψιμα μοτίβα.

Σε μια κυκλική κοιλότητα, για παράδειγμα, επιβιώνουν μόνο προβλέψιμες και διακριτές συχνότητες (χρώματα φωτός) και κάθε υποστηριζόμενη συχνότητα σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο χωρικό μοτίβο ή τρόπο λειτουργίας.

Ένας τρόπος σε μια συχνότητα είναι αρκετός για την κατανόηση της φυσικής που ισχύει σε μια κυκλική κοιλότητα. Ωστόσο αυτή η προσέγγιση δεν απελευθερώνει την πλήρη πολυπλοκότητα των συμπεριφορών του φωτός που παρατηρούνται σε πολύπλοκες πλατφόρμες, είπε ο ερευνητής Xuefeng Jiang.

«Σε μια κοιλότητα που υποστηρίζει χαοτικά μοτίβα φωτός, οποιαδήποτε συχνότητα που εγχέεται στην κοιλότητα μπορεί να διεγείρει χιλιάδες μοτίβα φωτός, κάτι που συμβατικά θεωρείται ότι καταδικάζει τις πιθανότητες ελέγχου της οπτικής απόκρισης. Έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατό να ελέγξουμε αυτή τη χαοτική συμπεριφορά», πρόσθεσε ο Xuefeng Jiang.

Για να αντιμετωπίσει την πρόκληση, η ερευνητική ομάδα σχεδίασε μια μεγάλη κοιλότητα σε σχήμα σταδίου με ανοιχτή κορυφή και δύο κανάλια σε αντίθετες πλευρές που κατευθύνουν το φως στην κοιλότητα. Καθώς το εισερχόμενο φως διασκορπίζεται από τους τοίχους και αναπηδά, μια κάμερα από πάνω καταγράφει την ποσότητα φωτός που διαφεύγει από το στάδιο και τα χωρικά μοτίβα του.

Η συσκευή διαθέτει πόμολα στα πλαϊνά της για τη διαχείριση της έντασης φωτός στις δύο εισόδους και της καθυστέρησης μεταξύ τους. Τα αντίθετα κανάλια προκαλούν τις δέσμες φωτός να παρεμβαίνουν μεταξύ τους στην κοιλότητα του σταδίου, επιτρέποντας τον έλεγχο της σκέδασης της μιας δέσμης από την άλλη μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως συνεκτικού ελέγχου – ουσιαστικά, χρησιμοποιώντας το φως για τον έλεγχο του φωτός, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ακόμα προσαρμόζοντας τη σχετική ένταση και την καθυστέρηση των ακτίνων φωτός που εισέρχονται στα δύο κανάλια οι ερευνητές άλλαζαν με συνέπεια το μοτίβο ακτινοβολίας του φωτός έξω από την κοιλότητα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Τις φυσικές ομορφιές της Σάμου και το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης από την Τουρκία δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ...

Ιαπωνία: Τρένο υψηλής ταχύτητας καθυστέρησε μετά τον εντοπισμό φιδιού σε βαγόνι

Η ακρίβεια των δρομολογίων του σιδηροδρομικού δικτύου της Ιαπωνίας είναι γνωστή. Ωστόσο, την Τρίτη το βράδυ η ομαλή λειτουργία ενός τρένου του δικτύου σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής...

Φόρτωση άρθρων...