Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Επιστήμονες προσομοίωσαν μία μαύρη τρύπα

Σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες για την ακτινοβολία που θεωρούν ότι εκπέμπουν οι πραγματικές μαύρες τρύπες ενδέχεται να δώσει ένα «αντίγραφο» μίας μαύρης τρύπας.

Χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα ατόμων σε ένα αρχείο για την προσομοίωση του ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας, μια ομάδα φυσικών το 2022 παρατήρησε το ισοδύναμο αυτού που ονομάζουμε ακτινοβολία «Hawking», δηλαδή σωματίδια να γεννιούνται από διαταραχές στις κβαντικές διακυμάνσεις, που προκάλεσε το σπάσιμο της μαύρης τρύπας στον χωροχρόνο.

Έρευνα αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της έντασης μεταξύ δύο επί του παρόντος ασυμβίβαστων πλαισίων για την περιγραφή του Σύμπαντος. 

Πρώτον την γενική θεωρία της σχετικότητας, η οποία περιγράφει τη συμπεριφορά της βαρύτητας ως ένα συνεχές πεδίο γνωστό ως χωροχρόνος και την κβαντομηχανική, η οποία περιγράφει τη συμπεριφορά των διακριτών σωματιδίων χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά των πιθανοτήτων.

Για να υπάρξει μία ενοποιημένη θεωρία της κβαντικής βαρύτητας που να μπορεί να εφαρμοστεί καθολικά, αυτές οι δύο θεωρίες πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνυπάρξουν.

Εδώ εμφανίζονται οι μαύρες τρύπες. Αυτά τα ογκώδη αντικείμενα είναι τόσο πυκνά που, σε μια ορισμένη απόσταση από το κέντρο μάζας της μαύρης τρύπας, καμία ταχύτητα στο Σύμπαν δεν είναι επαρκής για να διαφύγει, ούτε καν ταχύτητα φωτός.

Αυτή η απόσταση, που ποικίλλει ανάλογα με τη μάζα της μαύρης τρύπας, ονομάζεται ορίζοντας γεγονότων. Μόλις ένα αντικείμενο περάσει τα όριά του, μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι συμβαίνει, αφού τίποτα δεν επιστρέφει με ζωτικές πληροφορίες για αυτό που του συνέβη. Ωστόσο το 1974, ο Stephen Hawking πρότεινε ότι οι διακοπές των κβαντικών διακυμάνσεων που προκαλούνται από τον ορίζοντα γεγονότων έχουν ως αποτέλεσμα έναν τύπο ακτινοβολίας πολύ παρόμοιο με τη θερμική ακτινοβολία.

Εάν αυτή η ακτινοβολία «Hawking» υπάρχει, είναι πολύ αχνή για να την ανιχνεύσουμε. Αλλά μπορούμε να διερευνήσουμε τις ιδιότητές της με την δημιουργία αντιγράφου μίας μαύρης τρύπας σε εργαστηριακές συνθήκες.
Αυτό είχε γίνει στο παρελθόν, αλλά τον Νοέμβριο του 2022 μια ομάδα με επικεφαλής τη Lotte Mertens του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία δοκίμασε κάτι νέο.

Μια μονοδιάστατη αλυσίδα ατόμων χρησίμευε ως διαδρομή για τα ηλεκτρόνια προκειμένου να «πηδούν» από τη μια θέση στην άλλη. Συντονίζοντας την ευκολία με την οποία μπορεί να συμβεί αυτό το άλμα, οι φυσικοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξαφάνιση ορισμένων ιδιοτήτων, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα είδος ορίζοντα γεγονότων που παρενέβαινε στην κυματική φύση των ηλεκτρονίων.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η επίδραση αυτού του πλαστού ορίζοντα γεγονότων προκάλεσε αύξηση της θερμοκρασίας που ταίριαζε με τις θεωρητικές προσδοκίες ενός ισοδύναμου συστήματος μαύρης τρύπας αλλά μόνο όταν μέρος της αλυσίδας εκτείνεται πέρα από τον ορίζοντα γεγονότων.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η εμπλοκή των σωματιδίων που διασχίζουν τον ορίζοντα γεγονότων είναι καθοριστική για τη δημιουργία ακτινοβολίας «Hawking».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέος έρωτας για τον Πούτιν- Παράτησε την Καμπάεβα για την Εκατερίνα Μιζουλίνα (photos)

Ο έρωτας του Βλαντίμιρ Πούτιν με την Αλίνα Καμπάεβα είναι πλέον παρελθόν, αν πιστέψουμε τις φήμες που θέλουν τον Ρώσο πρόεδρο να είναι σε δεσμό με μια σπουδαγμένη στο Λονδίνο 39χρο...

Ποιο ελληνικό νησί είναι στην κορυφή των έντεκα πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

Aνάμεσα στους έντεκα καλύτερους προορισμούς του κόσμου που προσφέρουν εμπειρίες εκτός της πεπατημένης, όπως αυτοί προτείνονται από το βραβευμένο ταξιδιωτικό blog «Where Life is Gre...

Λίμνη Κάρλα: Διογκωμένη κατά πέντε φορές μετά την κακοκαιρία «Daniel» (εικόνες)

Πέντε μήνες έχουν περάσει από το «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Daniel» στη Μαγνησία που είχε ως αποτέλεσμα τις πλημμύρες που «βούλιαξαν» την περιοχή και κατέστρεψαν σπίτια και δεκάδες...

Φόρτωση άρθρων...