Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Επιστήμονες προσομοίωσαν μία μαύρη τρύπα

Σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες για την ακτινοβολία που θεωρούν ότι εκπέμπουν οι πραγματικές μαύρες τρύπες ενδέχεται να δώσει ένα «αντίγραφο» μίας μαύρης τρύπας.

Χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα ατόμων σε ένα αρχείο για την προσομοίωση του ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας, μια ομάδα φυσικών το 2022 παρατήρησε το ισοδύναμο αυτού που ονομάζουμε ακτινοβολία «Hawking», δηλαδή σωματίδια να γεννιούνται από διαταραχές στις κβαντικές διακυμάνσεις, που προκάλεσε το σπάσιμο της μαύρης τρύπας στον χωροχρόνο.

Έρευνα αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της έντασης μεταξύ δύο επί του παρόντος ασυμβίβαστων πλαισίων για την περιγραφή του Σύμπαντος. 

Πρώτον την γενική θεωρία της σχετικότητας, η οποία περιγράφει τη συμπεριφορά της βαρύτητας ως ένα συνεχές πεδίο γνωστό ως χωροχρόνος και την κβαντομηχανική, η οποία περιγράφει τη συμπεριφορά των διακριτών σωματιδίων χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά των πιθανοτήτων.

Για να υπάρξει μία ενοποιημένη θεωρία της κβαντικής βαρύτητας που να μπορεί να εφαρμοστεί καθολικά, αυτές οι δύο θεωρίες πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνυπάρξουν.

Εδώ εμφανίζονται οι μαύρες τρύπες. Αυτά τα ογκώδη αντικείμενα είναι τόσο πυκνά που, σε μια ορισμένη απόσταση από το κέντρο μάζας της μαύρης τρύπας, καμία ταχύτητα στο Σύμπαν δεν είναι επαρκής για να διαφύγει, ούτε καν ταχύτητα φωτός.

Αυτή η απόσταση, που ποικίλλει ανάλογα με τη μάζα της μαύρης τρύπας, ονομάζεται ορίζοντας γεγονότων. Μόλις ένα αντικείμενο περάσει τα όριά του, μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι συμβαίνει, αφού τίποτα δεν επιστρέφει με ζωτικές πληροφορίες για αυτό που του συνέβη. Ωστόσο το 1974, ο Stephen Hawking πρότεινε ότι οι διακοπές των κβαντικών διακυμάνσεων που προκαλούνται από τον ορίζοντα γεγονότων έχουν ως αποτέλεσμα έναν τύπο ακτινοβολίας πολύ παρόμοιο με τη θερμική ακτινοβολία.

Εάν αυτή η ακτινοβολία «Hawking» υπάρχει, είναι πολύ αχνή για να την ανιχνεύσουμε. Αλλά μπορούμε να διερευνήσουμε τις ιδιότητές της με την δημιουργία αντιγράφου μίας μαύρης τρύπας σε εργαστηριακές συνθήκες.
Αυτό είχε γίνει στο παρελθόν, αλλά τον Νοέμβριο του 2022 μια ομάδα με επικεφαλής τη Lotte Mertens του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία δοκίμασε κάτι νέο.

Μια μονοδιάστατη αλυσίδα ατόμων χρησίμευε ως διαδρομή για τα ηλεκτρόνια προκειμένου να «πηδούν» από τη μια θέση στην άλλη. Συντονίζοντας την ευκολία με την οποία μπορεί να συμβεί αυτό το άλμα, οι φυσικοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξαφάνιση ορισμένων ιδιοτήτων, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα είδος ορίζοντα γεγονότων που παρενέβαινε στην κυματική φύση των ηλεκτρονίων.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η επίδραση αυτού του πλαστού ορίζοντα γεγονότων προκάλεσε αύξηση της θερμοκρασίας που ταίριαζε με τις θεωρητικές προσδοκίες ενός ισοδύναμου συστήματος μαύρης τρύπας αλλά μόνο όταν μέρος της αλυσίδας εκτείνεται πέρα από τον ορίζοντα γεγονότων.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η εμπλοκή των σωματιδίων που διασχίζουν τον ορίζοντα γεγονότων είναι καθοριστική για τη δημιουργία ακτινοβολίας «Hawking».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Τις φυσικές ομορφιές της Σάμου και το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης από την Τουρκία δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ...

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Φόρτωση άρθρων...