Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Επιστήμονες πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα από μουμιοποιημένο πτώμα 2.400 ετών (εικόνες)

Ένα μουμιοποιημένο πτώμα 2.400 ετών είναι τόσο καλά διατηρημένο που οι επιστήμονες μπόρεσαν να πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα. 

Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα «σώματα βάλτου» της ιστορίας. Με τον όρο «σώματα βάλτου» οι ειδικοί εννοούν τα πτώματα που βρίσκουν μέσα σε βάλτους και είναι καλά διατηρημένα. 

Το καλύτερα διατηρημένο τέτοιο πτώμα είναι ο Άνθρωπος Tollund, που βρέθηκε με μια θηλιά γύρω από το λαιμό του, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι υπήρξε θύμα ανθρωποθυσίας.

Στις 6 Μαΐου 1950, τα αδέλφια Viggo και Emil Hojgaard έκοβαν τύρφη στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης στη Δανία, όταν βρήκαν ένα πτώμα. Κάλεσαν αμέσως την αστυνομία επειδή νόμιζαν ότι είχαν πέσει πάνω σε ένα πρόσφατο θύμα δολοφονίας. Ένας μαθητής από την Κοπεγχάγη είχε εξαφανιστεί πρόσφατα, και το πτώμα που βρήκαν ήταν ένας άνδρας που δεν μπορούσε να είναι ψηλότερος από 1,80 μ.

Επιστήμονες πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα από μουμιοποιημένο πτώμα 2.400 ετών

Όμως, παρά τα χαρακτηριστικά του που υποδηλώνουν ότι είχε πεθάνει πρόσφατα, τα ρούχα του έδειχναν το αντίθετο. Φορούσε ένα μυτερό καπέλο από δέρμα προβάτου και μαλλί, ενώ είχε και μια θηλιά από πλεγμένο δέρμα ζώου που ήταν ακόμα στο λαιμό του. Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια του ήταν μαυρισμένα σε ένα δερματώδες καφέ χρώμα.

Σύντομα διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για ένα πρόσφατο θύμα δολοφονίας, αλλά για ένα πτώμα βάλτου – ένα πτώμα που μουμιοποιείται με φυσικό τρόπο και διατηρείται σε ένα βάλτο τύρφης για έως και χιλιάδες χρόνια.

Το πτώμα έγινε γνωστό ως ο «Άνθρωπος Tollund» από το χωριό κοντά στο οποίο βρέθηκε. Το γεγονός ότι διατηρήθηκε τόσο καλά μετά από δύο χιλιετίες παραμένει συγκλονιστικό μέχρι σήμερα.

Ο άνθρωπος Tollund ήταν σε τόσο καλή κατάσταση όταν ανακαλύφθηκε, ώστε οι επιστήμονες μπόρεσαν να πάρουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Ακόμη και τα όργανά του βρέθηκαν σε καλή κατάσταση, ενώ μια ανάλυση του στομάχου του έδειξε ότι έφαγε το τελευταίο του γεύμα μεταξύ 12 και 24 ωρών πριν πεθάνει. Με βάση τα συστατικά του, ήταν πιθανότατα κάποιο είδος καουάκερ ή πηχτού χυλού, φτιαγμένο κυρίως από λιναρόσπορο και κριθάρι.

Επιστήμονες πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα από μουμιοποιημένο πτώμα 2.400 ετών

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανός σέρφερ δάμασε κύμα 28 μέτρων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Εντυπωσιακές εικόνες

To παγκόσμιο ρεκόρ υποστηρίζει ότι έσπασε Γερμανός σέρφερ δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 28,5 μέτρων. Ο Sebastian Steudtner έκανε σέρφινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ναζαρέ στην Πορτο...

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Φόρτωση άρθρων...