Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επιστήμονες αποκωδικοποίησαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Μια «τεχνολογία αποκωδικοποίησης του εγκεφάλου» ανέπτυξαν ερευνητές από την Ιαπωνία. Η τεχνολογία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μεταφράζει την ανθρώπινη εγκεφαλική δραστηριότητα σε νοητικές εικόνες. Μάλιστα παρουσιάστηκαν οι πρώτες νοητικές εικόνες που έχουν «βγει» από ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η ομάδα, αποτελούμενη από ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (QST) και του Πανεπιστημίου της Οσάκα, μετέφρασε την ανθρώπινη εγκεφαλική δραστηριότητα σε νοητικές εικόνες αντικειμένων και τοπίων.

Η στρατηγική τους παρήγαγε ζωντανές απεικονίσεις, όπως μια ξεχωριστή λεοπάρδαλη με διακριτά χαρακτηριστικά όπως αυτιά, στόμα και κηλίδες, και αντικείμενα όπως ένα αεροπλάνο με φώτα.

Ενώ οι προηγούμενες έρευνες έχουν καταφέρει να αναδημιουργήσουν εικόνες που έχουν δει οι άνθρωποι αναλύοντας την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, το να γίνουν αυτές οι νοητικές εικόνες ορατές σε άλλους είναι δύσκολο. Μόνο λίγες μελέτες έχουν δείξει με επιτυχία νοητικές εικόνες, και οι εικόνες αυτές συνήθως περιορίζονταν σε ορισμένες κατηγορίες όπως ανθρώπινα πρόσωπα, γράμματα ή σχήματα.

«Η απεικόνιση νοητικών εικόνων για αυθαίρετες φυσικές εικόνες αποτελεί σημαντικό ορόσημο», ανέφεραν οι ερευνητές της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέθεσαν τους συμμετέχοντες σε περίπου 1.200 εικόνες και στη συνέχεια ανέλυσαν σχολαστικά και ποσοτικοποίησαν τη συσχέτιση μεταξύ των εγκεφαλικών τους σημάτων και των οπτικών ερεθισμάτων χρησιμοποιώντας λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI).

Στη συνέχεια, η χαρτογράφηση χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση μιας γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης ώστε να αποκρυπτογραφεί και να αναπαράγει τις νοητικές εικόνες που προέρχονται από την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Γερμανός σέρφερ δάμασε κύμα 28 μέτρων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Εντυπωσιακές εικόνες

To παγκόσμιο ρεκόρ υποστηρίζει ότι έσπασε Γερμανός σέρφερ δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 28,5 μέτρων. Ο Sebastian Steudtner έκανε σέρφινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ναζαρέ στην Πορτο...

Φόρτωση άρθρων...