Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Γιατί μειώνεται ο πληθυσμός της πολικής αρκούδας

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού της πολικής αρκούδας. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο πληθυσμός της πολικής αρκούδας στον δυτικό κόλπο Χάντσον του Καναδά μειώθηκε κατά 27% μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με έκθεση της καναδικής Κυβέρνησης, 618 ζώα ζούσαν στην περιοχή πέρυσι, από 842 το 2016. Η έκθεση υποστηρίζει παράλληλα ότι οι ενήλικες θηλυκές αρκούδες και τα μικρά πλήττονται ιδιαίτερα και ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι ένας παράγοντας αυτής της παρακμής.

Η Αρκτική θερμαίνεται τώρα πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο και ο θαλάσσιος πάγος από τον οποίο εξαρτώνται οι αρκούδες για το κυνήγι φώκιας σχηματίζεται αργότερα και λιώνει νωρίτερα κάθε χρόνο.

Μέχρι το 2050, λένε τώρα οι επιστήμονες, η διάρκεια της σεζόν κατά την οποία δεν υπάρχει πάγος θα μπορούσε να οδηγήσει τις αρκούδες στο να μην βρίσκουν να φάνε.

«Οι παρατηρούμενες μειώσεις είναι σύμφωνες με τις μακροχρόνιες προβλέψεις σχετικά με τις δημογραφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πολικές αρκούδες», αναφέρει η έκθεση της Κυβέρνησης του Καναδά.

Ταυτόχρονα, η έκθεση σημειώνει ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της πτώσης και της απώλειας του θαλάσσιου πάγου, επισημαίνοντας ότι τέσσερα από τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δει καλές συνθήκες πάγου.

Όμως, τονίζει ότι οι αλλαγές στον τοπικό πληθυσμό της φώκιας θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτή την αλλαγή. Η έκθεση αναφέρει επίσης στοιχεία για μετανάστευση της πολικής αρκούδας σε γειτονικές περιοχές.

Τα μεγαλύτερα ζωντανά σαρκοφάγα ζώα της ξηράς, περνούν κατά μήκος της δυτικής ακτής του κόλπου Χάντσον στην επαρχία Μανιτόμπα κάθε φθινόπωρο, καθώς επιστρέφουν στον θαλάσσιο πάγο, αναφέρει το BBC.

Είναι το πιο μελετημένο δείγμα στον κόσμο και η μετανάστευση τους προσελκύει τουρισμό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη Τσόρτσιλ της Μανιτόμπαν, που ονομάζεται η πρωτεύουσα της πολικής αρκούδας του κόσμου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μυστήριο με τον τρομακτικό ήχο που καταγράφηκε στα βάθη της θάλασσας – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Mμυστήριο έχει προκαλέσει τρομακτικός ήχος που καταγράφηκε στα βάθη της θάλασσας στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Γης. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την αλήθεια, παρά τις θεωρίες συνωμ...

Φόρτωση άρθρων...