Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Γροιλανδία: Ο πάγος λιώνει και δίνει τη θέση του σε βλάστηση

Viral

Σε βλάστηση δίνει τη θέση του ο πάγος που λιώνει στη Γροιλανδία. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και γενικότερη αστάθεια του τοπίου.

Όπως προκύπτει από μελέτη που καταγράφει τις αλλαγές στη Γροιλανδία από τη δεκαετία του 1980 και την οποία επικαλείται ο Guardian, μεγάλες περιοχές πάγου έχουν αντικατασταθεί από βράχους, υγροτόπους και θάμνους.

Βάσει της ανάλυσης δορυφορικών αρχείων, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν λιώσει περισσότερα από 28.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 1,6% του στρώματος πάγου και των παγετώνων της Γροιλανδίας.

Τα ευρήματα δείχνουν σχεδόν τετραπλασιασμό των υγροτόπων, που αποτελούν πηγή εκπομπών μεθανίου. Η Γροιλανδία, μέρος της Αρκτικής, είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, με έκταση περίπου 2,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι θερμότερες θερμοκρασίες του αέρα προκαλούν την υποχώρηση του πάγου και από τη δεκαετία του 1970 η περιοχή θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Τις φυσικές ομορφιές της Σάμου και το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης από την Τουρκία δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ...

Φόρτωση άρθρων...