Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Πώς γεννήθηκε η Σελήνη και έγινε δορυφόρος της Γης

Viral

Η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια έτη και περίπου 200 χιλιάδες έτη αργότερα δημιουργήθηκε η Σελήνη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων.

Κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την ύπαρξη του φυσικού μας δορυφόρου. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ένα κοσμικό σώμα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Άρη έπεσε πάνω στη Γη.

Από την σύγκρουση ο πλανήτης μας δεν καταστράφηκε αλλά στο διάστημα εκτοξεύτηκαν κολοσσιαίες ποσότητες υλικών τα οποία τέθηκαν σε τροχιά γύρω από την Γη και τελικά συγκολλήθηκαν σχηματίζοντας την Σελήνη. 

Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι τα συντρίμμια της σύγκρουσης που κυκλοφορούσαν γύρω από τη Γη άρχισαν προοδευτικά να ενώνονται σχηματίζοντας τη Σελήνη σε μια διαδικασία που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντάραμ στη Βρετανία πραγματοποίησε προσομοιώσεις που δείχνουν ότι η διαδικασία σχηματισμού της Σελήνης έγινε πολύ γρήγορα. 

Σχεδόν αμέσως μετά την τρομερή σύγκρουση η Σελήνη είχε δημιουργηθεί και είχε μετατραπεί σε δορυφόρο της Γης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ο γρήγορος σχηματισμός της Σελήνης είναι αυτός που μπορεί να εξηγήσει πιο πειστικά τις ομοιότητες ισοτόπων που υπάρχουν στα πετρώματα της και τον μανδύα της Γης», αναφέρει ο Βίνσεντ Εκε, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο ποντιακός χορός του Ιμάμογλου στο χωριό του

Με την ψυχή του γιόρτασε τον θρίαμβό του στην Κωνσταντινούπολη ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά δήμαρχος. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου πανηγύρισε με ποντιακ...

Φόρτωση άρθρων...