Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Hλιακή έκρηξη δέκα φορές μεγαλύτερη από τη Γη χτύπησε την Αμερική

Μία ηλιακή έκλαμψη προκλήθηκε στο Ήλιο στις 3 Μαρτίου. Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται μια με λάμψη.

Αυτές οι εκρήξεις εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας, ενώ τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια που απελευθερώνονται, επηρεάζουν τη Γη με φαινόμενα όπως το σέλας αλλά και με παρεμβολές στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Γη. 

Οι εκλάμψεις χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την ισχύ τους. Η έκλαμψη που συνέβη στις 3 Μαρτίου ήταν στην κατηγορία των πιο ισχυρών και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που την παρατήρησαν το ωστικό της κύμα είχε μέγεθος δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.

Η μαγνητική καταιγίδα αποτέλεσμα της έκλαμψης έφτασε στον πλανήτη μας και επηρέασε κυρίως την αμερικανική ήπειρο. Τόσο στη Βόρειο Αμερική συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ όσο και στη Νότιο Αμερική παρατηρήθηκαν τηλεπικοινωνιακά προβλήματα κυρίως στις ραδιοεπικοινωνίες γεγονός που προκάλεσε δυσλειτουργίες στις επικοινωνίες των αεροσκαφών αλλά χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος σε κάποια πτήση. 

Την τρομερή έκλαμψη κατέγραψε το διαστημικό παρατηρητήριο SDO της NASA που έχει αποστολή την παρατήρηση του Ήλιου και την συνεχή καταγραφή της δραστηριότητας και των φαινομένων του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστήμονες ανακάλυψαν μία τεράστια, συμπαγή, μεταλλική σφαίρα στον πυρήνα της Γης

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη - βαθιά μέσα στον πυρήνα της Γης – έκαναν δύο ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια τεράστια συμπαγή, μετα...

Φόρτωση άρθρων...