Παρασκευή
08 Δεκεμβρίου 2023

Δασικές πυρκαγιές: H αύξησή τους μπορεί να μετατραπεί σε «ωρολογιακή βόμβα»

Σε «ωρολογιακή βόμβα» ρύπανσης θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα βορειότερα δάση του κόσμου αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι πυρκαγιές οι οποίες επεκτείνονται όλο και πιο πολύ έχουν απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα υψηλά επίπεδα ρύπανσης που θερμαίνουν τον πλανήτη. Αυτά έδειξε νέα έρευνα που έφερε στο φως το CNN.

Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, από το 2000, οι καλοκαιρινές φωτιές έχουν επεκταθεί στα δάση του βορρά, τα οποία περικλείουν τα βορειότερα τμήματα της Γης.

Οι επιπτώσεις

Οι πυρκαγιές των βόρειων δασών αντιστοιχούν συνήθως στο 10% της παγκόσμιας ρύπανσης του άνθρακα που σχετίζεται με τις πυρκαγιές. Αλλά το 2021, η συμβολή τους εκτοξεύτηκε στο 23%, σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς η ακραία ξηρασία και οι καύσωνες στη Σιβηρία και τον Καναδά συνέβαλαν στην πρόκληση έντονων πυρκαγιών.

«Τα δάση των βορείων περιοχών θα μπορούσαν να είναι μια ωρολογιακή βόμβα άνθρακα και οι πρόσφατες αυξήσεις στις εκπομπές από τις πυρκαγιές που βλέπουμε με κάνουν να ανησυχώ ότι ο χρόνος περνάει», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Στίβεν Ντέιβις, καθηγητής της επιστήμης του γεωσυστήματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, σε δελτίο Τύπου.

Τα δάση αυτά, τα οποία καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις του Καναδά, της Ρωσίας και της Αλάσκας, είναι ο μεγαλύτερος χερσαίος βιότοπος στον κόσμο. Ακόμα, είναι πυκνά σε άνθρακα, καθώς απελευθερώνουν δέκα έως είκοσι φορές περισσότερη ρύπανση άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη για κάθε μονάδα έκτασης που καίγεται από πυρκαγιές από ό,τι άλλα οικοσυστήματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα δάση των βορείων περιοχών είναι ένας από τους βιοτόπους που θερμαίνονται ταχύτερα στη Γη και οι θερμότερες και ξηρότερες εποχές πυρκαγιάς συμβάλλουν στην επέκταση των πυρκαγιών. Η περιοχή της Σιβηρίας της Ρωσίας βίωσε ιδιαίτερα σοβαρές πυρκαγιές το 2021, οι οποίες έκαψαν σχεδόν 45 εκατομμύρια στρέμματα (18,16 εκατομμύρια εκτάρια) ρωσικών δασών το 2021. 

Οι πυρκαγιές γίνονται όλο και μεγαλύτερες και πιο έντονες και συμβαίνουν επίσης σε μέρη που δεν έχουν συνηθίσει σε τόσο ακραίες πυρκαγιές. Η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, δήλωσε στο CNN μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο συγγραφέας της μελέτης Bo Zheng, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο. 

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της βλάστησης, η οποία στη συνέχεια γίνεται εξαιρετικά ξηρή κατά τη διάρκεια των καυσώνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Γυναίκα αγόρασε παλτό και βρήκε στη φόδρα ταυτότητα Κινέζου κατάδικου

Μία ταυτότητα που ανήκε σε Κινέζο κρατούμενο βρήκε γυναίκα από τη Βρετανία, η οποία αγόρασε από το διαδίκτυο παλτό βρετανικής φίρμας. Αυτό δείχνει ότι πιθανότατα το παλτό που αγ...

Instagram: Η νέα ρύθμιση για τα stories

Μία νέα ρύθμιση δημιούργησε το Instagram για τα Stories. Το νέο χαρακτηριστικό θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τις ενημερώσεις της κατάστασής τους απευθείας στο Instagram...

Φόρτωση άρθρων...