Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Πετυχημένη πτήση αεροσκάφους με καύσιμα υδρογόνου

Nα δημιουργήσει καύσιμα διαφόρων ειδών που να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον προσπαθεί τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα. 

Έχουν παρουσιαστεί διάφορα τέτοιου είδους καύσιμα τα οποία περνούν τις διαδικασίες δοκιμών και ελέγχων για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους. 

Οι ειδικοί φαίνεται ότι συμφωνούν ότι το υδρογόνο είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα υλικά για χρήση ως καύσιμο μηδενικών ρύπων και πολλές ερευνητικές ομάδες είτε ακαδημαϊκές είτε του ιδιωτικού τομέα προσπαθεί να αναπτύξει τεχνολογίες χρήσης υδρογόνου ως καύσιμο.

Σχετικά με τις αερομεταφορές οι ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογίες είτε μέσω ηλεκτροκινητήρων με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου είτε μέσω κινητήρων αεριωθουμένων που καίνε απευθείας το υδρογόνο. Η αμερικανική Universal Hydrogen ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική πτήση διάρκειας 15 λεπτών σε ένα επιβατικό αεροπλάνο Dash-8 40 θέσεων χρησιμοποιώντας κινητήρα υδρογόνου κυψελών καυσίμου. 

Η εταιρεία χαρακτήρισε την πτήση «ιστορική» και είπε ότι «έχει δεσμευτεί να είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία μηδενικών εκπομπών ρύπων της Βόρειας Αμερικής».

Το Dash-8 τροποποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για να χωρέσει τον κινητήρα υγρού υδρογόνου και δύο ράφια με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αισθητήρες κ.α. 

Ενώ ο κινητήρας χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την απογείωση οι πιλότοι χρησιμοποίησαν για την πτήση ένα δεύτερο σύστημα κίνησης αυτό που λειτουργούσε με υδρογόνο. Το σκάφος έφτασε σε ύψος περίπου ενός χιλιομέτρου.

«Αν και η ανισορροπία στην ισχύ δημιούργησε αρχικά κάποια προβλήματα σταθερότητας τελικά ο θόρυβος και οι κραδασμοί αποδείχτηκαν σημαντικά μικρότεροι από τον συμβατικό τουρμπινοκινητήρα» είπε ο επικεφαλής πιλότος (και πρώην πιλότος δοκιμής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ) Άλεξ Κρολ. 

Η εταιρεία έλαβε την έγκριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) για την πτήση πριν από λίγες εβδομάδες. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο ποντιακός χορός του Ιμάμογλου στο χωριό του

Με την ψυχή του γιόρτασε τον θρίαμβό του στην Κωνσταντινούπολη ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά δήμαρχος. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου πανηγύρισε με ποντιακ...

Φόρτωση άρθρων...