Κυριακή
14 Απριλίου 2024

Hubble: Αποκάλυψε εργοστάσιο παραγωγής σούπερ άστρων στο γαλαξία μας

Viral

Νέες εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε εργοστάσιο παραγωγής σούπερ άστρων στο γαλαξία μας. 

Η εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA είναι γεμάτη χρώματα και δραστηριότητα. Πρόκειται για μια περιοχή σχηματισμού άστρων γνωστή ως IRAS 16562-3959, η οποία βρίσκεται περίπου 5,900 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Σκορπιού.

Παρατηρήσεις από την κάμερα Wide Field Camera 3του Hubble συνθέτουν αυτήν την εικόνα. Η λεπτομερής απόχρωση του χρώματός του είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων ξεχωριστών φίλτρων από εξαιρετικά εξειδικευμένο υλικό που επιτρέπουν να περάσουν πολύ συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός σε κάθε παρατήρηση. 

Αυτό είναι χρήσιμο επειδή ορισμένα μήκη κύματος φωτός μπορούν να μας πουν για τη σύνθεση, τη θερμοκρασία και την πυκνότητα της περιοχής που κοιτάζει το τηλεσκόπιο.

Tο IRAS 16562-3959 πιθανότατα φιλοξενεί ένα τεράστιο αστέρι που βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία σχηματισμού και έχει καταφέρει ήδη να αποκτήσει μάζα περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Οι σκουρόχρωμες περιοχές φαίνονται έτσι επειδή υπάρχει τόσο πολύ κοσμική σκόνη που εμποδίζει το φως να περάσει. Ωστόσο στο εγγύς υπέρυθρο φως εμφανίζεται ένας ισχυρός πίδακας από τον τεράστιο πρωτοαστέρα.

Εικόνες πολλαπλών μηκών κύματος όπως αυτή η απίστευτη σκηνή του Hubble μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς σχηματίζονται τα πιο ογκώδη και φωτεινά άστρα στο γαλαξία μας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γέλια μέχρι… δακρύων - Αστυνομικός στη Γιούτα κάνει... πλονζόν για να πιάσει γουρουνάκι - Επικό βίντεο

Γέλια μέχρι… δακρύων προκαλεί ένα viral βίντεο στο Διαδίκτυο με πρωταγωνιστές ένα γουρουνάκι κι έναν αστυνομικό, που προσπαθεί κάθιδρος να συλλάβει τον τετράποδο «δραπέτη» στη Γιού...

Φόρτωση άρθρων...