Δευτέρα
27 Μαΐου 2024

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά νερό στην επιφάνεια αστεροειδών

Viral

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε νερό στην επιφάνεια αστεροειδών. Συγκεκριμένα, μόρια νερού ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια αστεροειδών αποκαλύπτοντας νέες ενδείξεις για την την κατανομή του νερού στο ηλιακό μας σύστημα.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Planetary Science Journal» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης της σε τέσσερις αστεροειδείς χρησιμοποιώντας δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), ένα αεροπλάνο εξοπλισμένο με τηλεσκόπιο που λειτουργεί από τη NASA και το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο που αποτελεί το ομοσπονδιακό κέντρο έρευνας Διαστήματος και Αεροναυτικής.

Οι παρατηρήσεις από το όργανο Faint Object Infrared Camera (FORCAST) του αεροσκάφους έδειξαν ότι δύο από τους αστεροειδείς που ονομάζονται Iris και Massalia -παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός που υποδηλώνει την παρουσία μορίων νερού στην επιφάνειά τους. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται μόρια νερού στην επιφάνεια αστεροειδών γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τη θεωρία της μεταφοράς του νερού και κατ’ επέκταση της ζωής στη Γη από αστεροειδείς και κομήτες που την βομβάρδιζαν κυριολεκτικά στη βρεφική και παιδική της ηλικία.

«Οι αστεροειδείς είναι υπολείμματα από τη διαδικασία σχηματισμού των πλανητών, επομένως οι συνθέσεις τους ποικίλλουν ανάλογα με το πού σχηματίστηκαν στο ηλιακό νεφέλωμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή του νερού στους αστεροειδείς, γιατί αυτό μπορεί να ρίξει φως στο πώς το νερό παραδόθηκε στη Γη», είπε η Ανίτσια Αρεντόντο επιστήμονας του Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Μόρια νερού είχαν ανιχνευθεί προηγουμένως σε δείγματα αστεροειδών που επιστράφηκαν στη Γη, αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν μόρια νερού στην επιφάνεια ενός αστεροειδούς στο Διάστημα. Σε προηγούμενη μελέτη το SOFIA βρήκε παρόμοια ίχνη σε έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες στο νότιο ημισφαίριο της Σελήνης.

«Εντοπίσαμε ένα χαρακτηριστικό που αποδίδεται αναμφισβήτητα στο μοριακό νερό στους αστεροειδείς Iris και Massalia. Βασίσαμε την έρευνά μας στην επιτυχία της ομάδας που βρήκε μοριακό νερό στην ηλιόλουστη επιφάνεια του φεγγαριού. Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το SOFIA για να βρούμε αυτή τη φασματική υπογραφή και σε άλλου είδους διαστημικά σώματα» είπε η Αρεντότο.

Η Massalia και η Iris, που έχουν διάμετρο 135 χιλιόμετρα και 199 χιλιόμετρα αντίστοιχα, έχουν παρόμοιες τροχιές, διανύοντας μέση απόσταση 2,39 αστρονομικών μονάδων (AU) ή αποστάσεις Ήλιου-Γης, από τον Ήλιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σουβλατζίδικο έφτιαξε πιτόγυρο… γίγας 5,5 κιλών και δίνει δώρο ένα iPhone 15 σε όποιον το «καταφέρει» (βίντεο)

Σουβλατζίδικο στο Νέο Ηράκλειο έφτιαξε πιτόγυρο «γίγας» και καλεί όποιον καταφέρει να το φάει μέσα σε 20 λεπτά, δίνοντας ως δώρο ένα νέο iPhone15. Το βίντεο με το challenge που ...

Μύθοι και αλήθειες για τις γλυκαντικές ουσίες – Είναι πιο υγιεινές από τη ζάχαρη;

Απώλεια βάρους χωρίς να χρειάζεται να στερηθείτε τίποτα: αυτό υπόσχονται οι γλυκαντικές ουσίες. Και φυσικά αυτό ακούγεται εκπληκτικό. Όμως οι γλυκαντικές αυτές ουσίες γίνονται ξανά...

Φόρτωση άρθρων...