Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Hubble: Εντόπισε γαλαξία «εργοστάσιο» παραγωγής νέων άστρων

Viral

Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble» εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικό και σταθερό εργαλείο για την επιστημονική κοινότητα.

Το Hubble κατέγραψε το IC 3476 έναν νάνο γαλαξία που βρίσκεται περίπου 54 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Κώμης της Βερενίκης. Αν και αυτή η εικόνα δεν φαίνεται πολύ δραματική και εκ πρώτης όψεως ο γαλαξίας μοιάζει γαλήνιος αλλά τα πραγματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο IC 3476 είναι πολύ διαφορετικά.

Αυτός ο μικρός γαλαξίας που βρίσκεται σε ένα τοπικό σμήνος γαλαξιών υφίσταται μια διαδικασία που ονομάζεται απογύμνωση πίεσης ram που οδηγεί σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σχηματισμού άστρων σε περιοχές του γαλαξία.

Οι γαλαξίες στα σμήνη γαλαξιών συχνά παραμορφώνονται από τη βαρυτική έλξη μεγαλύτερων γειτονικών τους γαλαξιών. Αυτές οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις προκαλούν διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα στους γαλαξίες που τις δέχονται. Αν αυτό δεν ήταν αρκετό ο χώρος μεταξύ των γαλαξιών σε ένα σμήνος περιέχει διάχυτο καυτό πλάσμα (μερικώς ιονισμένο αέριο) που οι ειδικοί ονομάζουν «μέσο ενδοομάδας».

Αν και αυτό πλάσμα είναι εξαιρετικά αδύναμο, οι γαλαξίες που κινούνται μέσα από αυτό το βιώνουν σχεδόν σαν κολυμβητές που παλεύουν ενάντια σε ένα ρεύμα και αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να αφαιρέσει από τους γαλαξίες το αέριο που σχηματίζει αστέρια. 

Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ μέσου ενδοομάδας και των γαλαξιών ονομάζεται απογύμνωση πίεσης ram φαινόμενο που προκαλεί μαζική αστρογένεση και σε ορισμένες περιπτώσεις μεταβάλει τη μορφολογία γαλαξιών ειδικά των σπειροειδών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε δημοπρασία το χρυσό ρολόι που φορούσε ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού

Ένα χρυσό ρολόι που φορούσε ο Τζον Τζέικομπ Άστορ IV, μέλος της πλούσιας οικογένειας Άστορ και ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού, θα βγει προς πώληση σε δημοπρασία αναμνηστικών...

Φόρτωση άρθρων...