Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Αστρονόμοι εντόπισαν κοσμικό «χρυσωρυχείο»

Viral

Ομάδα ερευνητών ανέλυσε μια ασυνήθιστα μεγάλη έκρηξη ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας, γνωστή ως έκρηξη ακτίνων γ (GRB), και διαπίστωσαν ότι προήλθε από τη σύγκρουση δύο υπερπυκνών άστρων νετρονίων. 

Αυτό το αποτέλεσμα βοήθησε την ομάδα να παρατηρήσει μια λάμψη φωτός που προερχόταν από το ίδιο γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αυτές οι συγχωνεύσεις είναι οι τοποθεσίες που δημιουργούν χημικά στοιχεία όπως ο χρυσός.

Οι παρατηρήσεις, που έγιναν χρησιμοποιώντας τα διαστημικά τηλεσκόπια «Hubble» και «James Webb» επέτρεψαν στους επιστήμονες να δουν χρυσό και διάφορα βαρέα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αυτά τα γεγονότα συγχώνευσης άστρων νετρονίων δημιουργούν τα μόνα περιβάλλοντα στο Σύμπαν ικανά να δημιουργήσουν στοιχεία βαρύτερα από το σίδηρο όπως το ασήμι και ο χρυσός προκαλώντας φαινόμενα όπως ένας τύπος εκρήξεων που ονομάζεται kilonova και αποκαλείται από τους επιστήμονες η «τέλεια έκρηξη» το Σύμπαντος.

«Ήταν συναρπαστικό να μελετάς μια kilonova όπως δεν είχαμε ξαναδεί χρησιμοποιώντας τα ισχυρά μάτια του Hubble και του JWST. Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να επαληθεύσουμε ότι τα μέταλλα βαρύτερα από τον σίδηρο και το ασήμι κατασκευάστηκαν πρόσφατα μπροστά μας» λέει η Ελεονόρα Τρόγια αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Ρώμης, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Nature».

Τα άστρα νετρονίων (πάλσαρ) είναι άκρως συμπυκνωμένα άστρα αποτελούμενα κυρίως από νετρόνια και συνήθως έχουν διάμετρο μόνο 20 χιλιομέτρων, όμως έχουν βάρος σχεδόν διπλάσιο του Ήλιου. Ένα κουταλάκι ύλης από άστρο νετρονίων ζυγίζει περίπου όσο το όρος Έβερεστ.  

Όταν δύο άστρα νετρονίων συγκρούονται, συμβαίνει το εκρηκτικό φαινόμενο της κιλονόβα, καθώς ενώνονται αρχικά σε ένα ενιαίο τεράστιο άστρο νετρονίων, το οποίο μετά καταρρέει σε μαύρη τρύπα. Θεωρητικά οι κιλονόβα είχαν προβλεφθεί από το 1974, αλλά για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν σαφώς το 2013.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανός σέρφερ δάμασε κύμα 28 μέτρων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Εντυπωσιακές εικόνες

To παγκόσμιο ρεκόρ υποστηρίζει ότι έσπασε Γερμανός σέρφερ δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 28,5 μέτρων. Ο Sebastian Steudtner έκανε σέρφινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ναζαρέ στην Πορτο...

Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Τις φυσικές ομορφιές της Σάμου και το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης από την Τουρκία δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ...

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Φόρτωση άρθρων...