Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Η Ανταρκτική λιώνει - Έχει ρίξει στη θάλασσα 7,5 τρισεκατομμύρια τόνους νερού

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από νέα έρευνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Ανταρκτική λιώνει και έχει ρίξει στη θάλασσα 7,5 τρισεκατομμύρια τόνους νερού, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Είναι διαπιστωμένο ότι οι πολικές περιοχές της Γης υποφέρουν από την Κλιματική Αλλαγή και οι πάγοι τους σε στεριά και θάλασσα λιώνουν με ταχείς ρυθμούς. Το λιώσιμο προκαλεί πολυεπίπεδες επιπτώσεις. Το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων σε Αρκτική και Ανταρκτική έχει προκαλέσει ήδη τεράστια προβλήματα στα τοπικά οικοσυστήματα και πολλά είδη (φώκιες, πιγκούινοι, αρκούδες) που βασίζουν την επιβίωση και αναπαραγωγή τους στους θαλάσσιους πάγους βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις αυτής της απώλειας.

Ακόμα, υπάρχει και απώλεια πάγων από φυσικούς γεωλογικούς μηχανισμούς που δεν συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και έκαναν την εμφάνιση τους διαχρονικά σε αυτές τις περιοχές. Το λιώσιμο των πάγων προκαλεί αύξηση της στάθμης της θάλασσας και οι προβλέψεις δείχνουν ότι αν δεν υπάρξει τρόπος να ανακοπεί αυτός ο ρυθμός λιώσιμου των πάγων σε μερικές δεκαετίες πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη θα βουλιάξουν προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή αλλά και παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση πολλών επιπέδων.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς πραγματοποίησαν μια μελέτη αναλύοντας περίπου 100 χιλιάδες δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα της Ανταρκτικής από το 1997 ως το 2021 και υπολόγισαν ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα 7,5 τρισεκατομμύρια τόνοι νερού έχουν προστεθεί στη θάλασσα από το λιώσιμο των πάγων στην παγωμένη ήπειρο.

Η έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 40% των 162 στρωμάτων πάγου της Ανταρκτικής έχουν συρρικνωθεί από το 1997 μέχρι σήμερα. Στρώμα πάγου χαρακτηρίζεται μια μάζα πάγου που καλύπτει πάνω από 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης γης. Το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στις ανατολικές ακτές της Ανταρκτικής όπου οι πάγοι εκεί λιώνουν με ταχύ ρυθμό ενώ αντίθετα στις δυτικές περιοχές της παγωμένης ηπείρου οι πάγοι είτε παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθεροί είτε σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνουν τον όγκο τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Τις φυσικές ομορφιές της Σάμου και το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης από την Τουρκία δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ...

Φόρτωση άρθρων...