Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τι «αποκαλύπτουν» οι γιγαντιαίες συγκρούσεις με σώματα στο μέγεθος του φεγγαριού

Mια νέα μελέτη βρίσκει το πρώτο γεωφυσικά εύλογο σενάριο για να εξηγήσει την αφθονία ορισμένων πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και της πλατίνας στον μανδύα της Γης.  Με βάση το μοντέλο ή τις προσομοιώσεις, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το σενάριο ανάμειξης υλικών μανδύα λόγω κρούσεων θα μπορούσε να αποτρέψει την πλήρη βύθιση των μετάλλων στον πυρήνα της Γης.

Περίπου πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, η Γη συγκρούστηκε με έναν πλανήτη στο μέγεθος του Άρη και η Σελήνη σχηματίστηκε από τα συντρίμμια που προέκυψαν και εκτοξεύτηκαν σε έναν δίσκο σε τροχιά γύρω από τη Γη. 

Ακολούθησε μια μακρά περίοδος βομβαρδισμών, η λεγόμενη «όψιμη προσαύξηση», όταν πλανήτες τόσο μεγάλοι όσο η Σελήνη μας έπληξαν τη Γη παρέχοντας υλικά συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά «σιδερόφιλων» στοιχείων (HSEs) – μέταλλα με ισχυρή συγγένεια με τον σίδηρο – που ενσωματώθηκαν στη νεαρή Γη.

«Προηγούμενες προσομοιώσεις κρούσεων που διεισδύουν στον μανδύα της Γης έδειξαν ότι μόνο μικρά κλάσματα ενός μεταλλικού πυρήνα πλανητών είναι διαθέσιμα για αφομοίωση από τον μανδύα της Γης, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα μέταλλα – συμπεριλαμβανομένων των HSEs – αποστραγγίζονται γρήγορα στον πυρήνα της Γης», είπε ο Δρ. Simone Marchi του Southwest Research Institute, ο οποίος συνέγραψε ένα έγγραφο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) που περιγράφει τα νέα ευρήματα.

«Αυτό μας φέρνει στο ερώτημα: Πώς πήρε η Γη μερικά από τα πολύτιμα μέταλλα της; Αναπτύξαμε νέες προσομοιώσεις για να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το μείγμα μετάλλων και ροκ υλικών στον σημερινό μανδύα», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Η νέα προσομοίωση εξέτασε πώς μια μερικώς λιωμένη ζώνη κάτω από έναν εντοπισμένο ωκεανό μάγματος που δημιουργείται από κρούση θα μπορούσε να έχει σταματήσει την κάθοδο των πλανητικών μετάλλων στον πυρήνα της Γης.

«Για να το πετύχουμε αυτό, διαμορφώσαμε την ανάμειξη ενός προσκρουόμενου πλανητοειδούς με τα υλικά του μανδύα σε τρεις ρέουσες φάσεις: στερεά πυριτικά ορυκτά, λιωμένο πυριτικό μάγμα και υγρό μέταλλο», ανέφερε ο Δρ. Jun Korenaga, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας από το Πανεπιστήμιο Yale.

«Η ταχεία δυναμική ενός τέτοιου τριφασικού συστήματος, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια ανάμειξη που παρέχεται από τη μεταφορά στον μανδύα, επιτρέπει στα HSE από τα πλανητάρια να διατηρηθούν στον μανδύα», συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Όταν τα μέταλλα φτάσουν στη μερικώς τηγμένη περιοχή από κάτω, το μέταλλο θα διεισδύσει γρήγορα μέσω του τήγματος και, μετά από αυτό, θα βυθιστεί αργά προς τον πυθμένα του μανδύα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο λιωμένος μανδύας στερεοποιείται, παγιδεύοντας το μέταλλο. Τότε είναι που κυριαρχεί η μεταφορά, καθώς η θερμότητα από τον πυρήνα της Γης προκαλεί μια πολύ αργή ερπυστική κίνηση των υλικών στον στερεό μανδύα και τα επακόλουθα ρεύματα μεταφέρουν θερμότητα από το εσωτερικό στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Φόρτωση άρθρων...