Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Η δεύτερη γενιά των σεφ-ρομπότ είναι έτοιμη να πιάσει δουλειά

Viral

Υπηρεσίες στον χώρο της εστίασης προσφέρουν ρομπότ. Ρομπότ σερβιτόροι, ρομποτικοί μάγειρες, ρομποτικοί μπαρίστες  και ρομποτικά μηχανήματα που φτιάχνουν γεύματα, σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη, έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε διάφορα εστιατόρια και καταστήματα εστίασης σε όλο τον κόσμο.

Μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες αυτού του τομέα είναι η αμερικανική Miso Robotics η οποία έχει δημιουργήσει το Flippy και το Chippy. 

To Flippy μπορεί να ψήσει 300 μπέργκερς την ώρα και να φτιάχνει στην φριτέζα τηγανιτές πατάτες. Το Chippy μπορεί να φτιάχνει τσιπ τορτίγιας. 

Χρειάστηκαν έξι χρόνια προσπαθειών για να κατασκευαστούν τα δύο ρομπότ που αξιοποιούν τις κάμερες και την τεχνητή νοημοσύνη τους για να εκτελέσουν τα μαγειρικά τους καθήκοντα. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τις νέα αναβαθμισμένα μοντέλα των δύο ρομπότ και την σύναψη συμφωνιών με διάφορα εστιατόρια και αλυσίδες καταστημάτων εστίασης στις ΗΠΑ που αποφάσισαν να βάλουν στις κουζίνες τους αυτά τα ρομπότ.

Έως τώρα η Miso Robotics δεν πουλά τα ρομπότ της αλλά τα νοικιάζει σε μια τιμή τριών χιλιάδων δολαρίων τον μήνα. Η βιομηχανία της εστίασης στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες όπως η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια τεράστια προβλήματα εύρεσης εργατικού δυναμικού. 

Οι χαμηλές απολαβές και οι κακές συνθήκες εργασίας λειτουργούν αποτρεπτικά είτε για τους επαγγελματίες του χώρου είτε για άτομα συνήθως νεαρής ηλικίας που αποφάσιζαν να εργαστούν στην εστίαση για να έχουν κάποιο εισόδημα είτε μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είτε να βρουν κάποια δουλειά της αρεσκείας τους. 

Η λύση της χρήσης των ρομπότ έχει για τους εργοδότες στον τομέα της εστίασης (αλλά και γενικότερα) και τα πλεονεκτήματα ότι εργάζονται ακατάπαυστα χωρίς να κάνουν διάλειμμα, να εκδηλώνουν παράπονα ή να έχουν κάποιο αίτημα.

Η Εθνική Ένωση Εστιατορίων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το 65% των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης αναφέρει ως πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον την ανεύρεση προσωπικού.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη