Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Ήλιος: Eμφανίστηκαν γιγάντιες κηλίδες που «καταπίνουν» τη Γη

Viral

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σημεία στον Ήλιο που έχουν έντονη μαγνητική δραστηριότητα. Στις ηλιακές κηλίδες παράγονται οι αποκαλούμενες ηλιακές εκλάμψεις. 

Πρόκειται για εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται μια με λάμψη.

Οι εκρήξεις αυτές εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας, ενώ τα σωματίδια που απελευθερώνονται, επηρεάζουν τη Γη με φαινόμενα όπως το σέλας αλλά και με παρεμβολές στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει πολύ έντονη δραστηριότητα στον Ήλιο με συνεχείς εκλάμψεις ορισμένες εκ των οποίων εκτόξευσαν τα ηλιακά σωματίδια στη Γη με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τις τελευταίες μέρες εντυπωσιακά φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε περιοχές που κανονικά δεν εμφανίζεται σέλας. 

Οι παρατηρήσεις στο μητρικό μας άστρο αποκάλυψαν την εμφάνιση δύο νέων ομάδων ηλιακών κηλίδων. 

Πρόκειται για τις ενεργές περιοχές AR 2993 και AR2994 ενώ οι επιστήμονες που μελετούν τα όσα συμβαίνουν στον Ήλιο εκτιμούν ότι έχει δημιουργηθεί και τρίτη αθέατη σε εμάς περιοχή νέων κηλίδων.

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι κάθε μία από αυτές τις νέες περιοχές ηλιακών κηλίδων είναι τόσο μεγάλη που χωράει άνετα εκεί μέσα η Γη.

«Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε ακόμη μεγαλύτερες σε μέγεθος τέτοιες ενεργές περιοχές στο Ήλιο τα επόμενα χρόνια. Αυτός ο κύκλος ηλιακής δραστηριότητας αναμένεται να κορυφωθεί στα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025» αναφέρει ο ηλιακός φυσικός της NASA Ντιν Πεσνέλ.  
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Τις φυσικές ομορφιές της Σάμου και το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης από την Τουρκία δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ...

Ιαπωνία: Τρένο υψηλής ταχύτητας καθυστέρησε μετά τον εντοπισμό φιδιού σε βαγόνι

Η ακρίβεια των δρομολογίων του σιδηροδρομικού δικτύου της Ιαπωνίας είναι γνωστή. Ωστόσο, την Τρίτη το βράδυ η ομαλή λειτουργία ενός τρένου του δικτύου σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής...

Φόρτωση άρθρων...