Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Kepler: Τρεις νέους εξωπλανήτες εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο

Ακόμη τρεις εξωπλανήτες εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler λίγο πριν τεθεί εκτός λειτουργίας. O στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων και τα ολοένα και πιο ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια σε συνδυασμό με διάφορες νέες μεθόδους παρατήρησης του Διαστήματος επιτρέπουν στους αστρονόμους να εντοπίζουν συνεχώς πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα σε άλλα αστρικά συστήματα του γαλαξία μας. 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler που σχεδιάστηκε για να εντοπίζει εξωπλανήτες αποτέλεσε τον πολυτιμότερο σύμμαχο των επιστημόνων αφού με τη βοήθεια του εντοπίστηκαν χιλιάδες εξωπλανήτες ενώ ακόμη και μετά το τέλος της λειτουργίας του ο τεράστιος όγκος των δεδομένων που έχει καταγράψει συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και αποκαλύπτει την παρουσία εξωπλανητών.

Ερευνητική ομάδα από το MIT, το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν αλλά και ερασιτέχνες αστρονόμους παρουσιάζει στην επιθεώρηση «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας την ανακάλυψη δύο νέων εξωπλανητών και έναν «υποψήφιο» πλανήτη που δεν έχει ακόμη επαληθευτεί η ύπαρξη του. Η ανακάλυψη έγινε με δεδομένα που συνέλεξε το Kepler μόλις μία εβδομάδα πριν αρχίσει να χάνει τα καύσιμά του. Ακόμα και με αυτά τα λίγα δεδομένα οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν την παρουσία των εξωπλανητών σε τρία διαφορετικά αστέρια. Επιβεβαιώθηκε η παρουσία των δύο εξ αυτών και απομένει η προσπάθεια επιβεβαίωσης του τρίτου.

Ο ένας πλανήτης είναι ο Κ2-416 b που έχει περίπου 2,6 φορές το μέγεθος της Γης και περιστρέφεται γύρω από το άστρο του περίπου κάθε 13 ημέρες. Ο δεύτερος, ο Κ2-417 b, είναι ένας ελαφρώς μεγαλύτερος πλανήτης που έχει λίγο περισσότερο από τρεις φορές το μέγεθος της Γης και περιστρέφεται γύρω από το άστρο του κάθε εξίμιση ημέρες.

Και οι δύο πλανήτες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 400 ετών φωτός από τη Γη. Ο υποψήφιος πλανήτης (EPIC 246251988 b) είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις με μέγεθος σχεδόν τετραπλάσιο της Γης, περιφέρεται γύρω από το άστρο του σε περίπου δέκα ημέρες και βρίσκεται λίγο πιο μακριά, 1,200 έτη φωτός από τη Γη.

«Βρήκαμε τους τελευταίους ίσως πλανήτες που ανακάλυψε ποτέ το Κέπλερ, σε δεδομένα που ελήφθησαν, ενώ το διαστημικό σκάφος έτρεχε κυριολεκτικά με αναθυμιάσεις», αναφέρει ο καθηγητής Άντριου Βάντερμπεργκ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυτό είναι το πρώτο ιπτάμενο ασθενοφόρο

Ένα ιπτάμενο όχημα που θα μπορεί να φτάνει γρήγορα σε σημεία που απαιτείται άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας θα κατασκευάσει εταιρεία «Jump Aero». Η αμερικανική εταιρεία έλαβε χρηματ...

Αλιγάτορας εντοπίστηκε χωρίς άνω γνάθο

Ένας αλιγάτορας με μισό ρύγχος πιάστηκε από τις αμερικάνικες Αρχές στη Φλόριντα. Ο αλιγάτορας είχε σπείρει τον τρόμο σε ένα πάρκο σε πόλη της Φλόριντα των ΗΠΑ. Η Eustacia Kanter...

Φόρτωση άρθρων...