Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Κοσμοναύτες πραγματοποίησαν επτάωρο διαστημικό περίπατο

Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες πραγματοποίησαν τον πρώτο από τους δύο διαστημικούς περιπάτους τους για να ενεργοποιήσουν τον νέο μήκους 11,3 μέτρων ευρωπαϊκό ρομποτικό βραχίονα που θα εξυπηρετεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). 

Οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες είναι οι μηχανικοί Όλεγκ Αρτέμιεφ και Ντένις Ματβέεφ της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Ο περίπατος διήρκεσε σχεδόν επτά ώρες και στέφτηκε με επιτυχία. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος «περίπατος» στις 28 Απριλίου για να αφαιρεθεί το προστατευτικό κάλυμμα του νέου βραχίονα και να ελεγχθεί η κινητικότητα του.

Ο βραχίονας (European Robotic Arm-ERA), που μπορεί να μεταφέρει βάρος έως περίπου 7.800 κιλά, είχε ταξιδέψει στον ISS από τον Ιούλιο του 2021, αλλά έως τώρα δεν είχε ενεργοποιηθεί. 

Θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαριών αντικειμένων και θα βοηθήσει τους αστροναύτες στις μελλοντικές εργασίες τους έξω από τον ISS. 

Ο χειρισμός του βραχίονα μπορεί να γίνει τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό του ISS.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έκανε γνωστό ότι ο νέος ρομποτικός βραχίονας θα λειτουργήσει έξω από το ρωσικό τμήμα του ISS, το οποίο έως τώρα δεν εξυπηρετείτο καλά από τους δύο υπάρχοντες βραχίονες, έναν καναδικής και έναν ιαπωνικής κατασκευής (Canadarm2 και JEMRMS αντίστοιχα), καθώς οι τελευταίοι δεν μπορούν να επεκταθούν τόσο πολύ, προκειμένου να καλύψουν όλες τις εξωτερικές περιοχές του ρωσικού τμήματος του ISS.

Ο νέος διαστημικός περίπατος ήταν ο τέταρτος για τον Αρτέμιεφ και ο πρώτος για τον Ματβέεφ. Επίσης, ήταν ο τέταρτος περίπατος εκτός του ISS το 2022. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανός σέρφερ δάμασε κύμα 28 μέτρων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Εντυπωσιακές εικόνες

To παγκόσμιο ρεκόρ υποστηρίζει ότι έσπασε Γερμανός σέρφερ δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 28,5 μέτρων. Ο Sebastian Steudtner έκανε σέρφινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ναζαρέ στην Πορτο...

Φόρτωση άρθρων...