Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Λύθηκε το μυστήριο με το σέλας του Δία έπειτα από 40 χρόνια (Videos&εικόνες)

Viral

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στη Γη είναι το Βόρειο Σέλας, όμως σέλας του Δία είναι πιο εντυπωσιακό. Ο πέμπτος και μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος διαθέτει το πιο εντυπωσιακό σέλας.

Οι πόλοι του Δία διαθέτουν ένα διαρκές σέλας, το οποίο χαρακτηρίζεται από μαζικές παλλόμενες ακτίνες Χ. Το φαινόμενο αυτό ανακαλύφθηκε από επιστήμονες πριν από 40 χρόνια, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν πως παράγεται.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις του διαστημοπλοίου «Juno probe» και του διαστημικού παρατηρητηρίου ακτίνων Χ «XMM-Newton» κατάφεραν να συνδέσουν τις εκπομπές ακτίνων Χ με δονήσεις στις γραμμές του μαγνητικού πεδίου του Δία.

Λύθηκε το μυστήριο με το σέλας του Δία έπειτα από 40 χρόνια

«Πιθανώς ο λόγος που παρέμεινε μυστήριο για 40 χρόνια ήταν επειδή δεν είχαμε τα μέσα και την ευκαιρία. Δεν είχαμε αυτό το όμορφο και καταπληκτικό διαστημικό σκάφος, το «Juno», αλλά και ένα τηλεσκόπιο ακτίνων Χ σε τροχιά γύρω από τη Γη», ανέφερε ο ερευνητής στο Mullard Space Science Laboratory του University College του Λονδίνου, Γουίλιαμ Νταν.

«Πλέον υπάρχει ένας πλούτος πιθανοτήτων. Παρόμοια φαινόμενα μπορεί να συμβαίνουν στον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και πιθανώς ακόμα και σε εξωπλανήτες, με διαφορετικά είδη φορτισμένων σωματιδίων να «σερφάρουν» στα κύματα», πρόσθεσε ο Γουίλιαμ Νταν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε νέο είδος φιδιού στην Ταϊλάνδη – Mπορεί να σκαρφαλώσει σε ύψος 50 μέτρων (Photos)

Ένα νέο είδος φιδιού ανακάλυψαν δύο κυνηγοί ερπετών στην Ταϊλάνδη. Το νέο είδος φιδιού έχει κυνόδοντες που μοιάζουν με λεπίδες και μπορεί να σκαρφαλώσει σε ύψος 50 μέτρων. Σύμφ...

Φόρτωση άρθρων...