Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Μάχη του Βατερλώ: Το μυστήριο ηλικίας 20.000 ετών για τα πτώματα

Ο Ναπολέων ηττήθηκε στη μάχη του Βατερλώ στις 18 Ιουνίου 1815. Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν 20.000 άνδρες και χιλιάδες άλογα. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει μόνο δύο σκελετούς στον χώρο όπου έγινε η μάχη. Οι ερευνητές λένε ότι έχουν μια απάντηση στο μυστήριο ηλικίας 20.000 ετών. Είναι πιθανόν να έγινε εκταφή των πτωμάτων προκειμένου να πουληθούν στις αγορές λιπασμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πολλοί επισκέπτες στο πεδίο της μάχης αμέσως μετά την αιματηρή μάχη τεκμηρίωσαν τα στοιχεία για ομαδικούς τάφους με πτώματα ανδρών και αλόγων. Τα γραπτά έργα και τα έργα τέχνης μπορεί να υπερέβαλαν αναφορικά με τους αριθμούς των νεκρών, οι οποίοι είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν. Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χιλιάδες σοροί θάφτηκαν στο Βατερλώ.

Τα οστά χρειάζονται πολλές χιλιάδες χρόνια για να αποσυντεθούν πλήρως. Έτσι δεν δικαιολογείται ότι περίπου 200 χρόνια μετά την ήττα του Ναπολέοντα δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα. Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι σοροί μεταφέρθηκαν αλλού.

Η φρικιαστική αποκάλυψη της έρευνας

Προηγούμενα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οστά ζώων είχαν αφαιρεθεί από την τοποθεσία αμέσως μετά τη μάχη. Το 1822 δημοσιεύθηκαν ισχυρισμοί ότι οι σκελετοί είχαν εκταφεί για να χρησιμοποιηθούν σε λιπάσματα για καλλιέργειες.

Στην νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Belgian History, φαίνεται ότι τα λείψανα τόσο των ανθρώπων όσο και των αλόγων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στο Βατερλό μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1830. 

Τότε η ζήτηση για την χρήση οστών στην παραγωγή λιπασμάτων και ζάχαρης αυξήθηκε κατακόρυφα. Αν και η χρήση ανθρώπινων οστών δεν ήταν νόμιμη. Ούτε η εκταφή των λειψάνων επιτρεπόταν. Ωστόσο η ζήτηση για την βιομηχανία ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε κάποιους να παρανομήσουν.

Τα στοιχεία στο έγγραφο έδειξαν ότι το 1832-1833, το Βέλγιο δεν εξήγαγε κόκκαλα στη Γαλλία. Μέχρι το 1836, εξήγαγε τρία εκατομμύρια κιλά κόκκαλα. Ο φιλελεύθερος βουλευτής Léopold Zoude εκείνης της εποχής ανέφερε ότι «η εξαγωγή είναι πολύ υψηλότερη από τις δηλωμένες ποσότητες, και όσο ακριβής και αυστηρή κι αν είναι η επιτήρηση στα συνοριακά γραφεία, είναι αδύνατο να αποτραπεί η απάτη που διαπράττεται».

Οι Αρχές γνώριζαν τη λεηλασία, με τον δήμαρχο του Braine-l’Alleud να προειδοποιεί ότι οι εκταφές στο πεδίο της μάχης τιμωρούνταν με φυλάκιση έως και ενός έτους. Ωστόσο, φαίνεται ότι η προειδοποίησή του δεν ελήφθη υπόψη. 

Σήμερα το πεδίο της μάχης είναι σχεδόν άδειο. Τα λείψανα χιλιάδων ανδρών που πέθαναν και στις δύο πλευρές ξεθάφτηκαν και πουλήθηκαν. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η ζήτηση για οστά συνεχίστηκε μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλα πεδία μάχης θα πρέπει να ερευνηθούν για στοιχεία της ίδιας πρακτικής.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε η πιο βαθιά μπλε τρύπα στον κόσμο – Οι κρυμμένες σπηλιές και σήραγγες

Η πιο βαθιά μπλε τρύπα ανακαλύφθηκε στον κόλπο Τσετουμάλ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό το 2021. Αρχικά αναγνωρίστηκε ως η δεύτερη βαθύτερη γαλάζια...

Αιωνόβια γιαγιά στην Ουκρανία περπάτησε 10χλμ για να γλυτώσει από τους εισβολείς Ρώσους (Video&Photos)

Συγκινητική είναι η ιστορία μίας 98χρονης γυναίκας στην Ουκρανία η οποία περπάτησε 10 χιλιόμετρα με το μπαστούνι της για να ξεφύγει από τους Ρώσους εισβολείς. Ηρωίδα αποκαλούν Μ...

Φόρτωση άρθρων...