Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

NASA: Το ρόβερ της στον Άρη αποθήκευσε το πρώτο πέτρωμα που θα στείλει πίσω στη Γη

Viral

Το πρώτο πέτρωμα που θα σταλεί στην Γη για μελέτη αποθήκευσε στον πλανήτη Άρη το ρόβερ Perseverance της NASA.

Έξι μήνες μετά την προσεδάφιση του στον Άρη το Perseverance, ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA, ξεκίνησε το βασικό μέρος της αποστολής του που είναι η αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Στο πλαίσιο της αποστολής το ρομπότ θα εντοπίζει πετρώματα που για διαφόρους λόγους έχουν κάποιο γεωλογικό ενδιαφέρον και θα συλλέγει τον πυρήνα τους.

Έπειτα θα αποθηκεύει τον πυρήνα αυτό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA οι πυρήνες που θα συλλέξει το ρόβερ θα έρθουν στη Γη μέσω ενός σύνθετου προγράμματος αποστολών στις αρχές της επόμενης δεκαετίας για να μελετηθούν εδώ λεπτομερώς.

Το Perseverance απέσπασε με τα όργανα του τον πυρήνα ενός επίπεδου πετρώματος που εντόπισε στην περιοχή που βρίσκεται.

Το πέτρωμα διαθέτει υλικά που οι ειδικοί εκτιμούν ότι προέρχονται από κάποια πτώση αστεροειδούς στην περιοχή είτε από ηφαιστειακή έκρηξη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χιλιόμετρα κρατήρα Jezero στον οποίο υπήρχε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες.

Με τις εργασίες του ρόβερ το drone το οποίο μετέφερε μαζί του συνεχίζει απτόητο τις πτήσεις πραγματοποιώντας άλλη μια σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Το drone ήταν προγραμματισμένο να κάνει μάξιμουμ πέντε πτήσεις και έχει φτάσει αισίως τις έντεκα και συνεχίζει ακάθεκτο προσφέροντας εικόνες και δεδομένα από ολοένα και πιο μακρινές περιοχές από την βάση του.

Στις τελευταίες του πτήσεις το drone λειτουργεί και ως ανιχνευτής του Perseverance καταγράφοντας εικόνες από σημεία που μπορεί να έχουν ενδιαφέροντα πετρώματα για να πάει να εξετάσει από κοντά το ρόβερ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μόνα Λίζα: Λύθηκε το μυστήριο για το αν είναι φανταστικό ή πραγματικό το τοπίο του πίνακα

Το τοπίο στον πίνακα της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει πυροδοτήσει ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με το αν είναι πραγματικό ή αποκύημα της φαντασίας του ζωγράφου. Κι ενώ λ...

Ανακαλύφθηκε νέο είδος φιδιού στην Ταϊλάνδη – Mπορεί να σκαρφαλώσει σε ύψος 50 μέτρων (Photos)

Ένα νέο είδος φιδιού ανακάλυψαν δύο κυνηγοί ερπετών στην Ταϊλάνδη. Το νέο είδος φιδιού έχει κυνόδοντες που μοιάζουν με λεπίδες και μπορεί να σκαρφαλώσει σε ύψος 50 μέτρων. Σύμφ...

Φόρτωση άρθρων...