Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

Ναυάγιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε στον βυθό ανοιχτά της Μυκόνου (Photos)

Viral

Ναυάγιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε στον βυθό του Αιγαίου και συγκεκριμένα ανοιχτά της Μυκόνου.
H επιθεώρηση ενός υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών από την ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη, έφερε στο φως ακόμη ένα ναυάγιο: αυτό του ιταλικού υποβρυχίου Jantina, το οποίο είχε βυθιστεί στις 5 Ιουλίου του 1941 από τις τορπίλες του βρετανικού υποβρυχίου ΗMS Torbay.

«Εντοπίσαμε το Jantina σε βάθος 103 μέτρων, ανοικτά της Μυκόνου. Ξέραμε πως βρισκόταν σε αυτή εδώ την περιοχή, αλλά δεν γνωρίζαμε πού ακριβώς», προσθέτει ο Κώστας Θωκταρίδης. Ο εντοπισμός έγινε δυνατός χάρις στα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα που διαθέτει η εταιρεία του Κώστα Θωκταρίδη στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων υποβρυχίων έργων, όπως είναι αγωγοί και καλώδια. 

Περισσότερο από «υποβρύχιος επιθεωρητής», ωστόσο, ο Κώστας Θωκταρίδης είναι ένας λάτρης της ναυτικής ιστορίας - πάθος που δεν τον έχει εγκαταλείψει από τα είκοσί του χρόνια.

Ναυάγιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε στον βυθό του Αιγαίου

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, ο Κώστας Θωκταρίδης μετρά τον εντοπισμό τεσσάρων σύγχρονων ναυαγίων. Το πιο πρόσφατο, το οποίο εντοπίστηκε σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, ήταν το υποβρύχιο Κατσώνης. 

Οι ανακαλύψεις του καλύπτουν όλο τον ελληνικό χώρο - Μύκονο, Κεφαλονιά, Σαρωνικό, Σκιάθο. 
Πόσα όμως ναυάγια κείτονται στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών; «Η εκτίμησή μου είναι πως συνολικά έχει εντοπιστεί το ένα τέταρτο», αναφέρει με βάση το αρχείο ναυαγίων που διαθέτει έπειτα από χρόνια μελέτης. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ σημαντική ναυτική ιστορία. Σε κάθε περιοχή υπάρχει ιστορικός πλούτος» προσθέτει ο ίδιος.

Ναυάγιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε στον βυθό του Αιγαίου

Ο Κώστας Θωκταρίδης κάνει, απ' όλες τις απόψεις, μια σπάνια δουλειά. Διαθέτει εννέα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα, τα λεγόμενα ROV, τα οποία μπορούν να φτάσουν σε βάθος 1000 μέτρων για να συλλέξουν εικόνες και πληροφορίες. 

Τέτοια οχήματα χρησιμοποιήθηκαν για την επιθεώρηση ιστορικών ναυαγίων, όπως είναι αυτό του Τιτανικού. Αλλά πώς βιώνει ο ίδιος αυτή τη σχέση με τον βυθό; «Είναι συναρπαστικό, δεν συναντάς κάθε μέρα ένα υποβρύχιο, είναι ένα ταξίδι στην ιστορία», απαντά ο Κώστας Θωκταρίδης.

Ναυάγιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε στον βυθό του Αιγαίου

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...