Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Νέα έρευνα: Το λιώσιμο των πάγων πυροδοτεί νέα εποχή παγετώνων στη Γη

Viral
Το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων έχουν συνδέσει την Kλιματική Aλλαγή με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας. Νέες έρευνες ανατρέπουν τελείως το παραπάνω σενάριο.

Το λιώσιμο των πάγων όχι απλώς δεν θα μετατρέψει σε πύρινη κόλαση τον πλανήτη μας, αλλά, σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι επιστήμονες, θα πυροδοτήσει μία νέα εποχή των Παγετώνων, αλλάζοντας άρδην τον κόσμο και θέτοντας την ανθρωπότητα σε κίνδυνο επιβίωσης.

Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας ανέλυσε στοιχεία από κλιματικά μοντέλα, τα οποία δημιουργήθηκαν για την καλύτερη κατανόηση της εποχής των Παγετώνων και τη διαδικασία που ακολουθεί ο πλανήτης για να φτάσει εκεί. Τα πετρώματα που συγκεντρώθηκαν και προέρχονταν από την Ανταρκτική, οδήγησαν σε ένα αναπάντεχο συμπέρασμα. Ότι το λιώσιμο των πάγων δεν προκαλεί φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Παγετό.

Τα παγόβουνα στην Ανταρκτική σταδιακά λιώνουν ολοένα και πιο γρήγορα, περιορίζοντας τον όγκο τους με δραματικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ εντόπισαν μικροσκοπικά θραύσματα βράχου της Ανταρκτικής που πέφτουν στον ανοιχτό ωκεανό ως μέρος μιας μελέτης που έχει σχεδιαστεί για να κατανοήσουμε το πώς ξεκινούν οι εποχές των παγετώνων.

Οι κύκλοι της εποχής του πάγου τα τελευταία 1,6 εκατομμύρια χρόνια έχουν επιταχυνθεί από περιοδικές αλλαγές στην τροχιά του Ήλιου της Γης, αλλάζοντας το πόσο ηλιακή ακτινοβολία φτάνει στην επιφάνεια.

Ωστόσο, πριν από αυτήν τη μελέτη λίγα ήταν γνωστά για το πώς οι αλλαγές στην ηλιακή ενέργεια από μικρές αλλαγές στην τροχιά, θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά το κλίμα της Γης. Διαπίστωσαν ότι τα λιωμένα παγόβουνα μετακινούν σταδιακά το γλυκό νερό από το Νότο στον Ατλαντικό Ωκεανό, προκαλώντας μια αλλαγή στην κυκλοφορία των ωκεανών και βυθίζοντας τον πλανήτη σε μια κρύα περίοδο, δηλαδή στην πυροδότηση μια παγετωνικής εποχής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς η Kλιματική Aλλαγή απειλεί το αβοκάντο

Το αβοκάντο θεωρείται μια από τις αποκαλούμενες σούπερ τροφές και έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σε πολλές χώρες. Τα τελευταία χρόνια η ετήσια κατανάλωση αβοκάντο παγκοσμίως έχει ...

Φόρτωση άρθρων...