Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Νέα μέθοδος μελέτης των κοσμικών ορυχείων χρυσού

Viral

Ο χρυσός που υπάρχει στα κοσμήματα αλλά και το ουράνιο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε πυρηνικούς σταθμούς πιστεύεται ότι προέρχεται από τις εξαιρετικά βίαιες συνθήκες που δημιουργούνται όταν δύο υπερπυκνά άστρα νετρονιών συγκρούονται. 

Τα άστρα νετρονίων (πάλσαρ) είναι άκρως συμπυκνωμένα άστρα αποτελούμενα κυρίως από νετρόνια και συνήθως έχουν διάμετρο μόνο είκοσι χιλιομέτρων, όμως έχουν βάρος σχεδόν διπλάσιο του Ήλιου. Ένα κουταλάκι ύλης από άστρο νετρονίων ζυγίζει περίπου όσο το όρος Έβερεστ.

Μια σύγκρουση μεταξύ άστρων νετρονίων δημιουργεί επίσης κυματισμούς στον χωροχρόνο που ονομάζονται βαρυτικά κύματα, εκρήξεις ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας που ονομάζονται εκρήξεις ακτίνων γάμμα και μια εκτυφλωτική λάμψη φωτός σε ένα φαινόμενο που έχει λάβει επίσης την ονομασία έκρηξη κιλονόβα ή όπως το αποκαλεί η επιστημονική κοινότητα η «τέλεια έκρηξη».

Μια ομάδα επιστημόνων συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Ινστιτούτο Βαρυτικής Φυσικής Μαξ Πλανκ και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ στη Γερμανία χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο εργαλείο λογισμικού για να αναλύσουν τις υπογραφές αυτής της έκρηξης kilonova προσθέτοντας δεδομένα από ραδιοεκπομπές και παρατηρήσεις ακτινοβολίας Χ από άστρα νετρονίων, υπολογισμούς πυρηνικής φυσικής και ευρήματα από πειράματα σύγκρουσης που πραγματοποιήθηκαν σε επιταχυντές σωματιδίων εδώ στη Γη.

Η προσπάθεια θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των εξωτικών και ταραγμένων περιβαλλόντων που δημιουργούνται όταν τα εξαιρετικά πυκνά νεκρά αστέρια συνθλίβονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τις μόνες τοποθεσίες που γνωρίζουν οι επιστήμονες που μπορούν να σφυρηλατήσουν στοιχεία βαρύτερα από τον σίδηρο.

«Η νέα μέθοδος που αναπτύξαμε θα βοηθήσει στην ανάλυση των ιδιοτήτων της ύλης σε ακραίες πυκνότητες. Θα μας επιτρέψει επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαστολή του Σύμπαντος και σε ποιο βαθμό σχηματίζονται βαρέα μέταλλα κατά τη συγχώνευση άστρων νετρονίων», ανέφερε ο Τιμ Ντίτριχ, επιστήμονας του Ινστιτούτου Βαρυτικής Φυσικής Μαξ Πλανκ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αιωνόβια γιαγιά στην Ουκρανία περπάτησε 10χλμ για να γλυτώσει από τους εισβολείς Ρώσους (Video&Photos)

Συγκινητική είναι η ιστορία μίας 98χρονης γυναίκας στην Ουκρανία η οποία περπάτησε 10 χιλιόμετρα με το μπαστούνι της για να ξεφύγει από τους Ρώσους εισβολείς. Ηρωίδα αποκαλούν Μ...

Φόρτωση άρθρων...