Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Αυτός είναι ο αρχαιότερος δεινόσαυρος της Ασίας

Η Κίνα ήταν πιθανώς η περιοχή με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα δεινοσαύρων στον πλανήτη αφού εντοπίζονται συνεχώς νέα είδη. 

Διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «eLife» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα απολιθώματα αυτά ανήκουν σε ένα είδος δεινοσαύρου με ενισχυμένη θωράκιση στο σώμα του.

Ο Yuxisaurus kopchicki όπως ονομάστηκε αυτός ο δεινόσαυρος-τανκ ζούσε στην πρώιμη Ιουρασική Περίοδο και πιθανώς έκανε την εμφάνιση του πριν από 192 εκατομμύρια έτη ή λίγα εκατ. έτη αργότερα. 

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το αρχαιότερο είδος θωρακισμένου δεινόσαυρου που έχει ανακαλυφθεί στην ασιατική ήπειρο. 

Εκτός από το σώμα του θωρακισμένο με ισχυρές φολίδες, πλάκες και οστά ήταν και το κρανίο του συγκεκριμένου δεινόσαυρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το συγκριμένο είδος διαφέρει από άλλα είδη θωρακισμένων δεινόσαυρών αφού τα μέλη του μπορούσαν να κινούνται τόσο στα τέσσερα πόδια αλλά αν χρειαζόταν και όρθια στα δύο τους πόδια. 

Η κρατούσα θεωρία για τους δεινόσαυρους που είχαν εξελιχθεί προκειμένου να διαθέτουν θωράκιση αναφέρει ότι ναι μεν τους προστάτευε από επιθέσεις αλλά αυτή η φυσική πανοπλία όπως συνέβαινε και με την πανοπλία που φορούσαν οι στρατιώτες των περασμένων αιώνων τους έκανε ιδιαίτερα δυσκίνητους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών προβλήματα αλλά και να γίνονται τελικά σχετικά εύκολος στόχος για τους αντιπάλους τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Φόρτωση άρθρων...