Δευτέρα
02 Οκτωβρίου 2023

Αυτός είναι ο πρώτος δεινόσαυρος που σκοτώθηκε από τον τεράστιο αστεροειδή

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων οφείλεται στην πτώση ενός τεράστιου αστεροειδή πριν από 66 εκατομμύρια έτη στη περιοχή της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό. 

Η σύγκρουση προκάλεσε την εξαφάνιση περίπου του 80% της ζωής στον πλανήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Το 2019 στην περιοχή Tanis στη βόρειο Ντακότα στις ΗΠΑ εντοπίστηκαν απολιθώματα διαφόρων ζώων αλλά και φυτών ηλικίας 66 εκατομμυρίων ετών, την χρονική περίοδο που συνέβη η πλανητικού μεγέθους καταστροφή. 

Η ίδια ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη είχε υποστηρίξει τότε ότι τα ζώα και τα φυτά της περιοχής εξοντώθηκαν λίγες ώρες μετά την πτώση του αστεροειδή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές  κάποια από τα ζώα και τα φυτά της περιοχής εξοντώθηκαν από τα θραύσματα που έπεφταν από τον ουρανό προϊόντα της πτώσης του αστεροειδούς και όποια είχαν καταφέρει να επιβιώσουν με κάποιο τρόπο έπεσαν θύματα ενός από τα γιγάντια τσουνάμι που δημιουργήθηκαν από την τρομερή σύγκρουση. 

Η επιστημονική κοινότητα είχε υποδεχτεί με μεγάλη επιφυλακτικότητα αυτή τη μελέτη και δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή.

Όμως τα ευρήματα στην Tanis συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης και ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ υποστηρίζουν ότι εντόπισαν έναν τουλάχιστον δεινόσαυρο που σκοτώθηκε από την πτώση κάποιων θραυσμάτων του αστεροειδή που έπεσαν στην περιοχή καθώς και ψάρια που πέθαναν εισπνέοντας τα δηλητηριώδη αέρια και τοξικά υλικά που σκέπασαν την ατμόσφαιρα μετά την τρομερή σύγκρουση.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν το πόδι του δεινοσαύρου που όπως πιστεύουν έπεσε θύμα όχι των επιπτώσεων της πτώσης του αστεροειδή αλλά του ίδιου του γιγάντιου διαστημικού βράχου. Μάλιστα τα ευρήματα αυτά θα παρουσιαστούν σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στις 15 Απριλίου από το BBC με παρουσιαστή τον κορυφαίο του είδους σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο. 

Η ανακάλυψη αυτή αν τελικά επιβεβαιωθεί θα αποδείξει ότι πράγματι η περιοχή Tanis δέχτηκε τα άμεσα πλήγματα της πτώσης του αστεροειδή και θα αποτελέσει ένα νέο επίκεντρο παλαιοντολογικών ερευνών.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τεράστιο «φωτοστέφανο» σκοτεινής ύλης μεταβάλλει το σχήμα του γαλαξία μας

Ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι μια γιγάντιων διαστάσεων κοσμική δομή αποτελούμενη από τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη μεταβάλει το σχήμα του γαλαξία μας. Αυτή η έρευνα δημοσιεύεται στ...

Φόρτωση άρθρων...