Δευτέρα
27 Μαΐου 2024

Οι μπανάνες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Ο μύκητας «Fusarium» δεν θεωρείται επιβλαβής για τον άνθρωπο αλλά είναι ανθεκτικός. Ο εν λόγω μύκητας μπορεί να παραμείνει στο έδαφος ακόμη και 30 χρόνια και επιτίθεται στις ρίζες φυτών μπανάνας καταστρέφοντας το φρούτο στην παραγωγή του οποίου βασίζεται η επιβίωση όχι μόνο κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο αλλά και η οικονομία πολλών χωρών.

Αυτός ο μύκητας προκάλεσε μαζικές καταστροφές στη δημοφιλέστερη ποικιλία μπανάνας που καλλιεργούνταν σε όλο τον κόσμο μέχρι την δεκαετία του 1960, την ποικιλία Gros Michel ή Big Mike. Ονομάστηκε νόσος του Παναμά και αποτέλεσε μια πανδημία που εξόντωσε αυτή την ποικιλία δίνοντας την θέση της στη ποικιλία «Cavendish» που αν και υστερούσε σε γεύση και ποιότητα από την Gros Michel αποδείχτηκε ανθεκτική στο μύκητα.

Όμως, ο «Fusarium» αποδείχτηκε ιδιαίτερα επίμονος και το 1997 εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος του μύκητα που κατέστρεφε τις μπανάνες Cavendish αλλά μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν είχε κάνει την εμφάνιση του κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στις καλλιέργειες της ποικιλίας. 

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια νέα πανδημία καταστρέφοντας τις καλλιέργειες της μπανάνας «Cavendish» με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι αχίλλειος πτέρνα της ποικιλίας είναι το γεγονός ότι είναι γενετικώς πανομοιότυπες κάτι που επιτρέπει στον μύκητα να καταστρέφει γρήγορα ολόκληρες συγκομιδές. Η «Cavendish» καλύπτει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η ποικιλία αυτή κινδυνεύει άμεσα να έχει την τύχη της προκατόχου της και να εξαφανιστεί προκαλώντας όπως είναι ευνόητο ανυπολόγιστα διατροφικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σουβλατζίδικο έφτιαξε πιτόγυρο… γίγας 5,5 κιλών και δίνει δώρο ένα iPhone 15 σε όποιον το «καταφέρει» (βίντεο)

Σουβλατζίδικο στο Νέο Ηράκλειο έφτιαξε πιτόγυρο «γίγας» και καλεί όποιον καταφέρει να το φάει μέσα σε 20 λεπτά, δίνοντας ως δώρο ένα νέο iPhone15. Το βίντεο με το challenge που ...

«Ἔρως ἀνίκατε μάχαν»: Τα ξαναβρήκαν Τσιτσιπάς–Μπαντόσα – «Ναι, είμαστε ξανά μαζί», είπε ο Στέφανος

Πριν από λίγο διάστημα η Πάουλα Μπαντόσα ανακοίνωσε ότι χώρισε με τον Στέφανο Τσιτσιπά. Τις τελευταίες μέρες όμως, οι δύο τους έκαναν μερικές κοινές εμφανίσεις δημόσια και οι φήμες...

Φόρτωση άρθρων...