Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Γαλλία: Οι οινοποιοί του Μπορντό ζητούν αποζημίωση για να πετάξουν το απούλητο κρασί τους

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι αμπελουργοί του Μπορντό ζητώντας κρατική αποζημίωση προκειμένου να πετάξουν το 10% της παραγωγής του κρασιού τους αφού η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι οινοπαραγωγοί του Μπορντό ζητούν από την κυβέρνηση Μακρόν οικονομική ενίσχυση για να καταστρέψουν τα αμπέλια και να πετάξουν το απούλητο προϊόν τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για μία κίνηση που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους.

Για τους ιδιοκτήτες αμπελώνων, οι πωλήσεις κρασιού έχουν καταρρεύσει λόγω της υπερπαραγωγής και των διαφοροποιημένων καταναλωτικών συνηθειών στο πέρασμα του χρόνου.

Η κατανάλωση οίνου στη Γαλλία έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα τα τελευταία 60 χρόνια, με το κόκκινο κρασί να έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει μειωθεί κατά 32% μέσα σε 10 χρόνια, και μάλιστα κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 35 ετών.

Όπως εξηγούν οι εμπειρογνώμονες, οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ τα τελευταία χρόνια είναι τρεις: 

Πλέον, οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος, όλο και λιγότερες οικογένειες κάθονται μαζί για να φάνε στο τραπέζι ενώ τα νοικοκυριά με τις μονογονεϊκές οικογένειες δεν πίνουν κρασί αν δεν έχουν παρέα.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, στη Γαλλία καταγράφεται το εξής φαινόμενο: είναι επίσης μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για τα ποτά χωρίς αλκοόλ.

Ο εκπρόσωπος των οινοπαραγωγών της Ζιρόντ, Ντιντιέ Κουζινέ, υποστήριξε ότι περίπου το 1/3 των τεσσάρων χιλιάδων αμπελώνων που διαθέτει το γαλλικό διαμέρισμα, αντιμετωπίζει δυσκολίες με τις τοπικές οικογένειες να υποφέρουν για να διασφαλίσουν τα προς το ζην.

«Είτε κάνω καλό κρασί είτε κακό, δεν μπορώ να το πουλήσω. Οι άνθρωποι καταναλώνουν άλλα ποτά. Προτιμούν την μπίρα ή τα ανθρακούχα ποτά από το κρασί. Αυτό συμβαίνει πάνω από 10 χρόνια τώρα», επεσήμανε στη γαλλική τηλεόραση.

Τα αιτήματα των οινοποιών

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί του Μπορντό προτείνουν να αποσύρουν το 10% του προϊόντος των αμπελώνων τους που ανέρχονται σε περίπου 37.000 στρέμματα και ζητούν από την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει έως και 10.000 ευρώ για κάθε δέκα στρέμματα που καταστρέφονται.

Την ίδια ώρα, τοπικοί εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι περίπου 300 ιδιοκτήτες αμπελώνων έχουν σκέφτονται να αλλάξουν επάγγελμα.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι των αμπελουργών του Μπορντό άσκησαν πιέσεις στο υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας να κινητοποιηθεί άμεσα.

Το γαλλικό υπουργείο υποσχέθηκε την χορήγηση ενός πακέτου, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, που θα περιλαμβάνει την καταστροφή των αποθεμάτων μη πωληθέντων κρασιών, η οποία πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά στη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid το 2020, αλλά θεωρήθηκε μια βραχυπρόθεσμη λύση.

Επίσης, το Παρίσι περιμένει επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβεβαιώσει το πακέτο ενίσχυσης, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, για τον τομέα του οίνου.

Τα αιτήματα των Γάλλων οινοποιών έρχονται την ώρα που στο Παρίσι διοργανώνεται η ετήσια έκθεση κρασιού «Vinexpo», στην οποία συμμετέχουν περίπου 3.400 οινοπαραγωγοί από 52 χώρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανός σέρφερ δάμασε κύμα 28 μέτρων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Εντυπωσιακές εικόνες

To παγκόσμιο ρεκόρ υποστηρίζει ότι έσπασε Γερμανός σέρφερ δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 28,5 μέτρων. Ο Sebastian Steudtner έκανε σέρφινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ναζαρέ στην Πορτο...

Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Τις φυσικές ομορφιές της Σάμου και το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης από την Τουρκία δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ...

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Φόρτωση άρθρων...