Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Ποιες πόλεις είναι πρωταθλήτριες στην μόλυνση της Γης

Viral

Η αιθαλομίχλη που σκεπάζει πολλές πόλεις είναι η πιο απτή απόδειξη της μόλυνσης που παράγουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στην Κίνα πραγματοποίησαν μια μελέτη για να εντοπίσουν τις πιο ρυπογόνες πόλεις στον κόσμο.

Εξέτασαν τα δεδομένα από 167 μεγαλουπόλεις από 53 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι ότι μόλις 25 πόλεις παράγουν το 52% της μόλυνσης των αστικών περιοχών του πλανήτη.

Ήταν αναμενόμενο ότι κινεζικές πόλεις θα βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις αλλά είναι σίγουρα εντυπωσιακό το γεγονός ότι στις 25 πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας που δημιουργήθηκε τις 23 θέσεις καταλαμβάνουν κινεζικές πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Τιαντζίν, η Νταλιάν, η Σουτζού και η Χαντάν.

Στις κορυφαίες θέσεις βρίσκονται το Τόκιο και η Μόσχα. «Αν και οι πόλεις καλύπτουν μόλις το 2% της συνολικής επιφάνειας της Γης συμβάλλουν πολύ στην περιβαλλοντική κρίση. Αυτή την στιγμή το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και είναι υπεύθυνες για πολύ μεγάλο ποσοστό των εκπομπών βλαβερών αερίων» αναφέρει ο Σάοκινγκ Τσεν επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα δείχνει και τις πόλεις που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων. Το Όσλο, το Χιούστον, το Σιάτλ και η Μπογκοτά.

Αντίθετα αξιοσημείωτη αύξηση ρύπων παρουσιάζουν πόλεις όπως το Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Γιοχανέσμπουργκ και η Βενετία. Από τις 167 πόλεις που μελετήθηκαν οι 113 έχουν θέσει στόχους για την μείωση των εκπομπών ρύπων που παράγουν αλλά προς το παρόν βρίσκονται πολύ μακριά από τους στόχους που έχουν τεθεί από την Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα έρευνα: Ο Άρης «έμοιαζε πολύ με τη Γη»

Ο Άρης «έμοιαζε πολύ με τη Γη», σύμφωνα με νέα γεωλογική μελέτη του Κόκκινου Πλανήτη. Έχει διαπιστωθεί ότι ο Άρης στο πολύ μακρινό παρελθόν διέθετε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνει...

Οι φυσητήρες επικοινωνούν με φωνητικό αλφάβητο – Πώς θα μιλήσουμε απευθείας μαζί τους

Με φωνητικό αλφάβητο επικοινωνούν οι φυσητήρες. Αν και θεωρούνται είδος φάλαινας στην πραγματικότητα οι φυσητήρες είναι ξεχωριστό θαλάσσιο ον που συγγενεύει περισσότερο με τα δελφί...

Μόνα Λίζα: Λύθηκε το μυστήριο για το αν είναι φανταστικό ή πραγματικό το τοπίο του πίνακα

Το τοπίο στον πίνακα της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει πυροδοτήσει ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με το αν είναι πραγματικό ή αποκύημα της φαντασίας του ζωγράφου. Κι ενώ λ...

Φόρτωση άρθρων...