Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Το 2023 οδεύει ως η χειρότερη χρονιά στην κλιματική ιστορία της Γης

Viral

Ακόμη μια καταγραφή δεδομένων αποκαλύπτει τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες που επικρατούν το 2023 στον πλανήτη. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εξακολουθούν να καταρρίπτουν φέτος όλα τα ρεκόρ: έπειτα από ένα πρωτοφανές καλοκαίρι και τον πιο θερμό Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ, το 2023 είναι η πιο ζεστή χρονιά, στη διάρκεια των εννέα πρώτων μηνών της οποίας η θερμοκρασία πλησίασε το όριο της αύξησης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο «η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 1,4 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900)», ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή (C3S) του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus. Αυτή η μέση θερμοκρασία, που είναι ήδη αυξημένη κατά 0,05 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά- ρεκόρ, το 2016, ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους τρεις τελευταίους μήνες, με δεδομένη την αύξηση της ισχύος του φαινόμενου El Nino.

Αυτό το κυκλικό μετεωρολογικό φαινόμενο πάνω από τον Ειρηνικό, συνώνυμο με επιπλέον υπερθέρμανση του πλανήτη, κορυφώνεται συνήθως γύρω στα Χριστούγεννα.

«Δεν είναι δεδομένο ότι το 2023 θα φτάσουμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αλλά είμαστε αρκετά κοντά», ανέφερε ο Κάρλο Μπουοντέμπο διευθυντής του C3S. Ακόμη κι αν φτάσουμε σε αυτό το συμβολικό όριο, δεν σημαίνει ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, διότι αυτός αναφέρεται στην εξέλιξη του κλίματος σε μακρές περιόδους, σε δεκαετίες και όχι σε χρονιές.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC, Giec) προβλέπει ότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα ξεπεραστεί ήδη μεταξύ του 2030- 2035. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είχε εκτιμήσει την άνοιξη ότι στη διάρκεια ενός από τα επόμενα πέντε χρόνια το όριο αυτό θα ξεπεραστεί για πρώτη φορά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Γερμανός σέρφερ δάμασε κύμα 28 μέτρων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Εντυπωσιακές εικόνες

To παγκόσμιο ρεκόρ υποστηρίζει ότι έσπασε Γερμανός σέρφερ δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 28,5 μέτρων. Ο Sebastian Steudtner έκανε σέρφινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ναζαρέ στην Πορτο...

Φόρτωση άρθρων...