Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Αυτό είναι το πιο παράξενο ψάρι των ωκεανών

Viral

Πλούσια σε αριθμό ειδών και πληθυσμούς οικοσυστήματα έχουν τα ανώτερα στρώματα των ωκεανών.

Όσο πηγαίνουμε σε ολοένα και μεγαλύτερα βάθη βρίσκουμε λιγότερα είδη τα οποία έχουν εξελιχθεί για να ζουν στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν εκεί με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις μεγάλες πιέσεις του νερού και φυσικά το απόλυτο σκοτάδι. Τα περισσότερα είδη που ζουν σε μεγάλα βάθη των ωκεανών έχουν όψη, δυνατότητες και ιδιότητες που είναι για διαφόρους λόγους ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες όσο και εντυπωσιακές. 

Ένα από τα πιο ξεχωριστά ή παράξενα αν προτιμάτε πλάσματα της αβύσσου είναι το ψάρι barreleye με το χαρακτηριστικό διάφανο πρόσωπο το οποίο το κάνει να μοιάζει με ένα ον βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Ένα ρομποτικό υποβρύχιο του ινστιτούτου έρευνας Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) στις ΗΠΑ εντόπισε και κατάφερε να καταγράψει εικόνες ενός barreleye στα ανοικτά της Καλιφόρνια. 

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη αφού το barreleye είναι ένα σπάνιο ψάρι και οι περιοχές που ζει δεν βοηθούν τους επιστήμονες να το μελετήσουν διεξοδικά.

Το barreleye σε 600-800 μέτρα εκεί που δεν φτάνει ποτέ το ηλιακό φως. Το κεφάλι του καλύπτεται από μια λεπτή διάφανη μεμβράνη που είναι γεμάτη με ένα κρυστάλλινο διαυγές υγρό. Το κεφάλι του ψαριού μοιάζει με μια φυσαλίδα. 

Το barreleye έχει δύο μεγάλα μάτια που περιέχουν φωτεινούς πράσινους φακούς και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο φως με τρόπο τέτοιο ώστε να αντιλαμβάνεται την κίνηση κάποιου όντος που μπορεί να αποτελέσει θήραμα του. 

Όταν εντοπίσει κάποιο θήραμα εστιάζει το βλέμμα του σε αυτό και κινείται προς αυτό για να το πιάσει. Αγαπημένη του τροφή είναι οι μέδουσες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

H κόντρα ειδικών για το IQ του Τυραννόσαυρου

Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ ήταν το μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο μοχθηρό σαρκοβόρο που εμφανίστηκε στη Γη. Είχε τρομερά σαγόνια που μπορούσαν να συνθλίβουν εύκολα τα οστά των ζώων που κα...

Ανακαλύφθηκαν δύο άγνωστα είδη δεινόσαυρου

Σημαντική παλαιοντολογική ανακάλυψη παρουσιάστηκε από ομάδα ερευνητών στην επιθεώρηση «Papers in Palaeontology». Πρόκειται για την ανακάλυψη απολιθωμάτων δύο άγνωστων μέχρι σήμερα ...

Φόρτωση άρθρων...